Progeszteron szint

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 6 hetes terhes vagyok, és barna, reggelente vörösesbarna folyás, valamint menstruáció-szerű tünetek (derékfájás, hasfájás) miatt az orvosom Duphaston-t írt fel azzal, ha erősödne a vérzés, kezdjem el szedni (2x1) . Addig is MagneB6-ot kellett szednem 3x2 mennyiségben. Három nap után úgy éreztem nem javul a helyzet, ezért kedd este elkezdtem a Duphastont, másnap reggel elmentem magánúton vérvételre progeszteron szintet méretni, az eredmény 72, 3 nmol/L. Ez I. trimeszterben jónak tűnik, de nem tudom mennyire befolyásolta az előző este bevett egy db tabletta a szintet. (A reggelit csak a vérvétel után vettem be.) Ha gyógyszer nélkül is megfelelő ez a szint, akkor inkább nem szedném tovább. Ön szerint szükséges a továbbiakban is szednem? Ha nem, elhagyhatom rögtön teljesen? A tüneteim egyébként a gyógyszer esti elkezdését követő napon sokkal enyhébbek lettek, enyhe barnázás tapasztalható. Nem tudom, hogy "magától" oldódott meg a dolog, vagy a gyógyszer miatt... Köszönettel: Andi

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

A leírt sárgatest hormon alkalmazása javasolt, ne hagyja el. A 12. terhességi hétig. A progeszteron – amelyet időnként a terhesség hormonjának is neveznek – alapvető fontosságú a várandósság sikeres létrejöttében. A méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik rá alkalmassá, hogy az embriókezdemény beágyazódhasson.

A méhösszehúzódások gátlásán keresztül a terhesség megmaradását is aktívan elősegíti a hormon. A progeszteron koncentrációmérésével következtetni lehet a korai vetélésre, a méhen kívüli terhességre, valamint arra, hogy a menstruációs ciklus során végbement-e a tüszőrepedés.

Kérdés: 2016. január 14., 11:51; Megválaszolva: 2016. január 15., 22:39
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid