MR után terhesség

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy koponya MR vizsgálat után szükséges e türelmi időt tartani gyermekvállalásra vonatkozóan? Van e ennek a vizsgálatnak valamilyen utóhatása, ami miatt érdemes várni a fogantatással? Terhesség alatt lehet-e VEP és BAEP vizsgálatot vállalni a magzatra nézve mindenféle kockázat nélkül? Valamint a szemészeti vizsgálatok közül színes látótér, CFF és fundus vizsgálaton részt venni? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Aletta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

Vannak esetek amikor mindenképpen el kell végezni a vizsgálatot, ha az anya egészsége súlyosan veszélyeztetett, ilyenkor az anya érdeke az első. MR vizsgálat elvégezhető terhességben, amit általában a terhesség első harmadában nem javasolnak (kivéve igen indokolt eseteke Legkorábban tehát a negyedik hónap kezdetétől, a terhesség 13. hetét követően lehetséges MR vizsgálat elvégzése.

MR-t elvileg lehet csinálni terhesség alatt, mert az mágneses sugárral dolgozik, ami nem ionizál. Elméletileg nincs hatással a magzattal, de azért nyilván nem szeretnek terhes nőt MR-ezni csak ha elkerülhetetlen. MR után nem kell türelmi idő, a többi vizsgálat nem veszélyes a magzatra.

Kérdés: 2015. március 31., 19:57; Megválaszolva: 2015. április 02., 20:29
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása