Szteroidos injekciók és a terhesség

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves vagyok egy 9 éves kislány édesanyja. A pHarmatex hüvelytabletta mellett terhes lettem (ezt használtam a kislányom születése előtt és után is) , eddig semmi baj nem volt.5 hetes terhes vagyok.Nagyon aggódom, mert 15 hónap alatt 6 szteroidos injekciót (Diphrophos, Kenalog) kaptam izületi gyulladásra, ami azóta sem javult, és félek, hogy káros lehet a magzatra. Várom válaszát! Köszönettel: Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

A terhesség előtt alkalmazott szteroid kezelés nem befolyásolja jelen terhességet. A szteroid szedése nem javasolt a terhesség alatt. Ennek oka, hogy a magzat hormonháztartásába való beavatkozás miatt főként a női nemi szerveket érintő rendellenességeket okozhatnak.

Azonban terhességben alkalmazzuk magzati tüdő érettségének fokozására koraszülés esetén. Amennyiben a magzatot éretlennek ítéljük akkor tüdőérlelés céljából steroid (dexamethason) injekciót adunk és amennyiben a lehetséges (nincs láz és a magzat és az anya állapota jó) 24-48 órán át várakozunk a hatás kifejlődése érdekében.

Kérdés: 2015. március 07., 18:10; Megválaszolva: 2015. március 07., 21:06
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása