erős zaj hatása a magzatra

Tisztelt Cím! 24 hetes várandós vagyok, ház felújítás közepében vagyunk és kb. fél órát tartózkodtam a házban amikor nagy teljesítményű véső berendezéssel bontották a betont, mely nagyon erős hanggal járt. Közvetlenül utána egész nap nagyon intenzíven éreztem a kisbabám mozgását, majd másnap szinte egyáltalán nem éreztem. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy okozhatott ez bármilyen károsodást a magzatom számára? Remélem semmilyen irreverzibilis károsodást nem okoztam, eléggé hibásnak érzem magam, nagyon aggódom. Kérem segítse megfelelő tájékozódásomat válaszával. Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

Tartósan (napi több órában, pl. munkahely miatt) 90-100 decibel feletti hangterhelés valószínűleg okozhat kárt a magzatnak, elsősorban a 2. trimeszter második felétől, sőt, akár halláskárosodást is. Hasonlóan problémás lehet a nagyobb intenzitású (125-150 decibel) hanghatás rövid ideig, de ehhez pl. egy éppen induló repülőgép hajtóműve mellé kellene állni. A halláskárosodás lehetőségén túl esetleg fokozhatja jelen ismereteink szerint a vetélési, koraszülési kockázatot az extrém zaj, de szerencsére a magzatvíz és az anya teste jótékony tompító hatással bír.

Az egyszeri és ekkora hangterhelés nem okoz nagy valószínűséggel semmilyen károsodást a magzatnak.

Kérdés: 2015. február 01., 19:22; Megválaszolva: 2015. február 01., 22:03
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom