• Korai terhesség - szauna?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy korai terhesség esetén és általában terhesség esetén lehet-e szaunázni, természetesen mérsékelve vagy egyáltalán nem indokolt, ugyanis az általunk olvasott forrásokból nem egyértelmű a válasz. Ismeretségi körünkben még nem publikus a terhességem, ezért fordulok Önhöz. Nem vagyunk kezdő szaunások. Köszönöm

        Dr. Pétervári László válasza a szauna témában

        A szaunázás kedvező hatásában terhesség alatt a szauna ismerői és szakemberei egyetértenek”, írja dr. Hartmann (5), aki Németországban vizsgálta ezt a kérdést. Gyorsabban és könnyebben szülnek azok a nők, akik rendszeresen, hetente egyszer, a terhesség teljes ideje alatt szaunáznak. A terhes nő közérzetére pozitívan hat a szaunázás. A hetenként ismétlődő kiizzadás megóvja a szervezetet a vízfelhalmozódástól, a „túlzott” reakciótól és megakadályozza a szövetek túlságosan erős vízvisszatartását. A nagyobb mennyiségű vízfelhalmozódás a veseműködés összeomlása mellett és a vérnyomás növekedése mellett a praeeklampsia betegség jeleihez tartoznak („terhességi mérgezés”), amely veszélyezteti az anyát és a magzatot is. A szaunázás közbeni rendszeres testsúly ellenőrzés a nő szempontjából fontos megelőző eljárás, mert ily módon azonnal észrevehető ha a testsúly hetente 500 grammnál többet gyarapodik és ez arra ösztönzi a terhes nőt, hogy felkeresse a kezelőorvosát. A szaunázás tréningező hatása a vérerekre, a vérkeringés szabályozására (vérnyomás) és a szív teljesítményére a terhes nő számára épp olyan előnyös, mint az izomzat és a lélek ellazulása. A szervezet salaktalanítása bizonyára elvégzi a magzat anyagcsere-termékeinek kiválasztását is amely együtt ját az erős izzadással. Ez a magyarázata annak, amiért a szaunázó kismamák kevesebb terhességi panaszról számolnak be. Saját tapasztalataink mellett Finnország nagy tömegkísérlete is - ahol a legtöbb finn úgy látja meg a napvilágot, hogy anyja méhében hetente legalább egyszer már szaunázott is - bizonyítja, hogy a terhes anya szaunázása nem jelent veszélyt a magzatra. Az újszülötteken és fejlődésükben sem figyeltek meg semmiféle elmaradást. Legendás hírű a finn emberek ügyessége. A finn nép fiai között feltűnően nagy számban vannak azok, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az emberiség sport-, szellemi és művészi teljesítményében. Ezt bizonyítja például, hogy a csupán 4, 5 milliós finn népességen belül nagy számú Nobel-díjas, költő, zeneszerző, építész stb. és olimpiai bajnok található. Számtalanszor hallani a finnektől, hogy a kiváló teljesítmények a folyamatos és rendszeres szaunázásnak tudhatók be.


        Kérdés: 2014. szeptember 24., 12:29; Megválaszolva: 2014. szeptember 27., 22:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy 4.5 hetes terhes vagyok viszont az anyagi helyzetem sajnos nem engedi meg hogy felneveljem ezt a babát mert egyedül nevelem a kislányomat a párom elhagyott miután...
        Kedves Doktor úr/ Doktornő! 25 hetes terhes vagyok korábban 4 hétig Lude 20 mg tablettát szedtem mert rengeteg a gyomorsavam. Nem igazán használt. és a gasztroenterológus hölgy akinél voltam Controloc 40 mg tablettát írt fel 2x1-et naponta....
        Szép napot! 23 évesen kiderult hogy extrém magas volt a vernyomasom. Azóta gyogyszert szedek rá, már 4 eve. Nagyon maximum 140/90ig megy fel. Ami a problémám hogy szeretnénk gyereket vállalni. De ezekkel a gyógyszerekkel amiket szedek nem...
        Üdvözlöm Dr.úr A Gynoxin kúpról szeretnék érdeklődni. 22 hetes terhes vagyok. A patikába ezt adták mivel Canesten kúp nem volt. A patikus mondta nyugodtan használhatom.Önnek mi a véleménye erről? Használható?
        Jó napot kívánok. 33éves anyuka vagyok. 2020.04.17 én volt a második császármetszésem. (első 2014.11.18) Mostanában azt érzem.: rengeteget fáj a fejem,olyan szinten hogy már zsibbadást is érzek a jobb fülemen,arcomon,tarkómon. A...
        Tisztelt Dr.úr május 1 leszek 18 hetes és azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy ma voltam ultrahangon magán orvosához mert picit véreztem és fájt a nemiszervem és amint ki derült 3 hete meg halt a babám nem volt szívverés nem mozdult de Dr....
        Tisztelt Dr.úr azzal a kérdéssel fordulnék önöhöz, most 17 hetes terhes vagyok és ha fürdök vagy pisilés után meg törlöm magam akkor véres a papír ma kisebb fájás is volt nemiszervemen mint mikkor meg jön meg ilyetem és fel kerestem egy...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 18hetes terhesként megcsinaltattam a toxoplasma vizsgálatoz: IgM/clia: negatív...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 18hetes terhesként megcsinaltattam a toxoplasma vizsgálatoz: IgM/clia: negatív...
        Üdvölöm tisztelt Dokornő/Doktorúr Az lenne a kérdésem, hogy márc. 24. - én sajnos volt egy missed ab műtétem. Addigra már legalább 2 hete nem volt szívműködése az embriónak. Kb a 9.hétben műtöttek de nagyjából az 5.héten lassult a...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció