Bordaközi ideggyulladás kezelése terhesség alatt

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Több hónapja szendvedek hátizomgörcstől és bordák közé is kiható idegfájdalomtól. Az elmúlt 8 hónapban mellkas MRI-n nyaki gerinc MRI-n, UH-kon, vérvételen, stb-n is részt vettem, de jelentős, fájdalomra okot adó eltérést nem találtak. Februárban ideggyógyász doktornő Tegretolt adott, napi 200 mg-ot, ami 1 hét után elmúlasztotta a fájdalmat. Kb. 2 hónapig nem fájt a hátam, nem volt izomgörcsöm (vagy legalábbis nem éreztem az idegi érintettséget). Sajnos 1-1, 5 hónapja ismét előjött ez a kínzó fájdalom, úgy érzem, hogy egyre rosszabb. Doktornővel egyeztetve ismét Tegretolt ajánlott, plusz háti gerinc MRI-t. Időpontot kértem is, de időközben kiderült, hogy gyereket várok (most 7 hetes), így se a Tegretol se az MRI nem megengedett. Sajnos szinte minden fájdalomcsillapító módszer (infra és finnszauna, fürdőkádas fürdés, masszázs, Bemer terápia, non steroid krémek, lóbalzsam) ellenjavalt, az időnként beszedett Rubophen pedig azt gondolom nem változtatja jelentősen a fájdalmat. Ön mit javasolna fájdalomcsillapításként? A terhestorna úgy tűnik fokozza a fájdalmat, ráadásul nyújtó gyakorlatokat a gyógytornász nem is ajánl, hiába jó a gerincnek, nem jó a babának. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza a bordaközi fájdalom témában

Kedves Kérdező! MRI, ha feltétlen szükséges, a terhesség második trimeszterében elvégezhető. De az még messze van. Gyógyszerként a Rubophen jó választás. Az első trimeszterben gyakorlatilag minden kezeléstől tartózkodni kell, mert esetleg befolyásolhatja a magzatot vagy a terhesség kimenetelét. Lidocain blokáddal esetleg lehet próbálkozni, a lidocain ismereteink szerint nem károsítja a magzatot, de persze nincs erre vonatkozó nagymennyiségű adat. Manuálterápiával is szabad próbálkozni, az elvileg nem ellenjavallt terhesség alatt sem. De lehet, hogy ki kell tartania legalább a második trimeszterig. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2014. június 09., 17:59; Megválaszolva: 2014. június 12., 22:08
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Genetikai vizsgálat 13 hetes terhesen
Fertőzés terheség alatt
Lehetséges így terhesség?
Lehetek-e terhes