Terhesen ciszta

Tisztelt Doktorúr! Ezen a héten vagyok 8 hetes terhes. Az lenne kérdésem, hogy múltheti uh vizsgálaton mindkét petefészkemben cisztát láttak, 3cm-es. Vizsgálatot végző orvos azt mondta, valószínű terhesség váltotta ki, sokaknál előfordul, és lehet, hogy hajlamos vagyok rá, azért mindkettőben. Kérdeztem probléma-e, azt mondta nem. Tényleg nem? Nem okoz gondot magzatnak? Mikortól jelent problémát magzatra, vagy rám nézve? Mi a teendő vele? Másik kérdésem az lenne, hogy fehérjét mutatott ki védőnő vizeletből. Hüvelygyulladásra doktor úr írt fel kúp-ot, 10db-ost, most tartok 6.nál. Védőnő szerint lehet, hogy emiatt mutat ki fehérjét, gyulladás miatt. Kezelés után kenetvételt javasolt. ÉS ha utána sem múlik el fehérje? Akkor mi a teendő? Vagy a hüvelygyulladás? További kezelés lesz? Válaszát előre is köszönöm

Dr. Törő Bálint válasza terhesség témában

Tisztelt Kérdező!

A petefészkekben látható kis ciszták valószínű fel nem pattant tüszők, melyek valóban spontán el tudnak tűnni.

A terhessége folyamán még lesznek UH vizsgálatok és az orvosok figyelemmel fogják kísérni azokat. Amennyiben nem növekszenek, úgy nincs teendő.

Ha növekedésnek indul a ciszta, akkor meg kell operálni. Ne ijedjen meg, az egy viszonylag kis műtét és a terhességét ki fogja tudni hordani.

A vizeletben lévő fehérje valóban eredhet a hüvelyből. Hogy ez ne következzen be, a legközelebbi vizeletvizsgálatnál úgynevezett középsugár vizeletet adjon le. Ennek a kivitelezése a következő. Vizelés előtt törölje le a nemi szervét enyhén nedves papír-zsebkendővel, majd a vizelet első felét engedje be a kagylóba és utána vizeljen a pohárba, kb 1/2 mennyiséget, majd a többit szintén a kagylóba engedje.

Ha ebben az esetben is fehérjét találnak a vizeletébe, az azt jelenti, hogy a vese átengedi a vérfehérje egy részét a vizeletbe. Gyakran ez a terhesség után megszűnik.

Ha nem, az a vesebetegségre utal.

Üdvözlettel:

Dr. Törő Bálint

Kérdés: 2013. január 08., 18:13 ;Megválaszolva: 2013. január 11., 13:44
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhességgel kapcsolatban
Vetélés,missed ab
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés