Megtermékenyülés betegen okozhat-e bajt?

Tisztelt Doktor úr / Doktornő! 4-5 hetes terhes vagyok jelenleg, és félek, hogy baja lehet a babámnak amiatt, hogy a megtermékenyüléskor valamiféle hányásos, hasmenéses vírusos betegséget kaptam el a most 3 éves kisfiamtól. Azért gondolom, hogy vírusos, mert a családon végigment. Én ugyan nem hánytam és nem is volt hasmenésem, de nagyon rosszul éreztem magam egész nap, csak aludtam, és étvágytalan voltam. Lázam nem volt, csak 36, 9-37 fokos hőemelkedésem volt, de évek óta nem éreztem magam ennyire rosszul. Számításaim szerint október 20-a, 22-e körül, de az is lehet, hogy hamarabb termékenyülhetett meg a petesejt, vagyis akkor voltunk együtt a férjemmel, és 23-án voltam beteg, ami csak egy napig tartott. Félek, hogy pont a lehető legrosszabbkor, vagyis a sejtosztódáskor. Nagyon aggódom, hogy valamilyen rendellenessége lesz így a babának. Tudom, hogy a későbbiekben, amikor már megtörtént a beágyazódás, akkor már nem annyira van jelentősége egy betegségnek, de a megtermékenyüléskor sem okozhat semmit az ilyen betegség? November 8-án voltam orvosnál, és akkor mondták, hogy 4-5 hetes terhes vagyok. Kérem segítsenek tisztábban látni! Válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

A vírus fertőzés kockázata kérdéses.Nem tudjuk melyik fajta okozta panaszait.Immunrendszer azonban megvédi szervezetünket, ez terhességben is igaz.

Az influenza nem jelent veszélyt a fejlődő embrióra, a magas láz viszont már problémákat okozhat, ezért ezt feltétlenül csillapítani kell. A láz néha enyhíthető egy hűvös zuhannyal is, azonban ha ez nem segít, akkor a megfelelő gyógyszerrel kell csökkenteni a testhőmérsékletet. Bár több olyan hatóanyag is létezik, amelyek szedése a terhesség során is biztonságosnak ítélhető, a legfontosabb alapelv mégis az, hogy bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt ki kell kérni a terhességet gondozó orvos tanácsát. A láz- és fájdalomcsillapítók közül például az acetaminofent vagy a klórfenamint tartalmazó készítmények ajánlhatóak, de az orvos számos tényező, így például az egyénenként változó érzékenység alapján mérlegeli, hogy valóban adható-e egy készítmény. A várandós kismamák mindenképpen keressék fel kezelőorvosukat, amennyiben magas láz, mellkasi fájdalom vagy intenzív köhögés jelentkezik.

Meg kell még említeni, hogy ha különösen nagy megbetegítő-képességű influenzavírusról van szó, akkor átmeneti gyulladásos reakcióként ritkán folyadékfelgyülemlés alakulhat ki a magzat mellkasában. Ez a folyadék azonban az anya gyógyulását követően felszívódik, így nem okoz magzati problémát.

Az influenza elleni védőoltás (úgynevezett split vakcina) adása csak a terhesség első három hónapjában nem javasolt, utána viszont igen. Előnye, hogy az anyán kívül az újszülöttet is védi körülbelül hathónapos koráig.

Kérdés: 2012. november 09., 21:10; Megválaszolva: 2012. november 11., 20:14
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid