Szövettani lelet

Üdvözlöm! 1 hónapja volt loop konizációm hpv 16 és hsil miatt. Megérkezett a szövettan eredménye, amiben az alábbiak vannak: I. Mikroszkóp alatt a portioból készült kimetszésekben az átmeneti zónában max. 10 mm felszíni kiterjedésben súlyosan dysplasias laphámborítás észlelhető. A mélyebb szél felé hámfosztott terület határolja, a nyakcsatorna magas resectios szélétől 5 mm-re helyezkedik el. A fenti elváltozáson belül egy helyen számos lemetszésben vizsgálva mirigybe terjedésnél tized mm kiterjedésben néhány sejt formájában invasiv daganatos terjedés azonosítható be kifejezetten lobos környezetben. Egy kisebb összefüggéseiből leszakadt részletben fizikális károsodás jeleit mutatva a tussal festett resectios szélt elérve súlyosan dysplasias laphám állomány megfigyelhető. II. Mikroszkóp alatt a közepes mennyiségű mintában arányában tömeges cervicalis nyákban kevés alvadékban cervicalis hengerhám részletek láthatók dysplasiara, malignitásra utaló jel nélkül. Diagnózis: T-Snomed: Méh 1.) Bno: Dysplasia cervicis uteri N-87.9 M-Snomed: Dysplasia maioris gradus epithelli cervicis uteri /Cin III/ 2.) Bno: Neoplasma malignum colli (Cervicis, portionis) uteri C-53.8 M-Snomed: Carcioma planocellulare 8070.3 3.) Bno: Histologiai vizsgálat a T koddal jelzett localisatioban R-89.0 M-Snomed: Sine morbo histologico (megtartott struktura) 0011.0 Vélemény: A conisatumban 10 mm felszini kiterjedésben egy szövetrészletben resectios szélt is elérve súlyos laphámdysplasia volt megfigyelhető. A fenti területen belül egy látótérben tized mm kiterjedésben invasio is megjelent. A külön érkezett cervicalis kaparékban érdemi kórjelző nem látszott. Magasabb conisatio javasolt. Ezek alapján milyen súlyos az állapotom? A méhem megtarthatom? Még nem szültem, kb 1, 5 év múlva szeretnénk babát. Köszönettel: Mancsi

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászati betegségek témában

A méhnyakról kimetszett részlet nem az épben lett eltávolítva. Mirigybe terjedésnél néhány sejt formájában invasiv daganatos terjedés azonosítható be kifejezetten lobos/gyulladt/ környezetben.

Ismételt kimetszés javasolt a méhnyakról, ha az épben történik a kimetszés akkor a méh megtartható.Szülés lehetséges.

Kérdés: 2016. január 15., 17:09; Megválaszolva: 2016. január 18., 20:51
Kérdések és válaszok: Szövettan
Tisztelt Doktor Úr- Nő!
Nov.23.-án volt egy gyógykaparáson és a szövettani eredményemre ezt írták: Polypus cervico-corporalis uteri. Endicervicitis chronica partim acuta....
Anyajegyeltávolítás szövettan
Tisztelt Doktornő! Eltávolítottak két anyajegyet a hasamról. Megjött a szövettani eredmény, Szeretném ha kiértékelné. Makroszkópos...
Vakbél szövettan
Tisztelt Doktornő! A vakbél műtét szövettani eredményemet szeretném ha kiértékelné. Mikroszkópos leírás: Mikroszkóp alatt appendix...
Mit takar ez a diagnózis?
Kedves Dr. Nő/ Dr.Úr! A következő szövettani eredményt kaptam, viszont az orvosomhoz csak 2 hét múlva kaptam időpontot. Kérem egy kis útba...
combizom mr
Tisztelt Doktor Úr, kb. 3 éve vannak izomfájdalmaim és merevség, melyek főleg a combok és a fenék izmait, kisebb részben a felkart érintik.Minden...