Benzodiazepin (medazepám) függés

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Medazepam-q-ból 1 db/nap (10 mg) adagot 5 éve szedek. Minimum 3 éve csak a hozzászokás miatt (pszichés panaszok már nincsenek) . Pár napja elkezdtem az adagot csökkenteni (2 naponta ½ db) . Az elvonás óta a fizikai tünetek mellet memóriazavart (nehezebben jegyzem meg, amit olvasok és nehezebben jutnak eszembe a dolgok) , koncentrációs képességcsökkenést is érzek. Az elvonás (és maga a szer? ) milyen módon hathat a memóriára? Lehet-e „felejteni” (véglegesen, átmenetileg? ) pl. a tanult nyelveket? Mivel a mindennapokban fokozott szellemi teljesítményre van szükségem, ezeket a hatásokat nem engedhetem meg magamnak. El lehet-e kerülni egy nagyon hosszú „leépítéssel”? Pl.: Egy éven át: x hónapig (pl. 2-3? ) minden harmadik napon nem veszem be. Majd x hónapig (mennyi ideig? ) minden másnap nem veszem be és így tovább, míg mondjuk jövő ilyenkorra el lehet érni a szer teljes elhagyást. Nem orvosként csak feltételezem, hogy így minimalizálhatók az elvonási tünetek és a felesleges gyógyszertől is meg lehet szabadulni. Mit gondol erről a szakember? Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza leszokás témában

Kedves Uram!

Ön meglehetősen hosszú ideig szedte a medazepamot, így a szervezete teljesen hozzászokott. Ilyen hosszú szerhasználat esetán nagyon lassan élehet csak leépíteni a dózist. A koncentrációs és memóriazavar a gyors leépítésnek köszönhető, ezek el fognak múlni idővel. Hogy mennyi ez az idő nehéz megmondani, alapvetően a szervezetétől függ, de akár hetekbe, hónapokba is beletelhet, míg újra jól lesz. Már megtanult dolgokat nem fog elfelejteni, így a nyelvek is megmaradnak.

A következőt kellene csinálni:

elkezdi újra szedni a medazepamot, majd amikor már újra jól van, akkor 2-4 hetente egy negyed tablettát hagyjon el. Ilymódon nagy valószínűséggel nagyon enyhe tünetei lesznek csak. Ha mégis komolyabb tünetei lennének, akkor keresse fel kezelőorvosát, mert más módját kell keresni a leszoktatásnak (gyógyszerváltás és a másik gyógyszerről való leszokás) .

Kérdés: 2011. június 28., 17:55; Megválaszolva: 2011. június 30., 22:39
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Szorongásos tünet
Tisztelt Doktornő! Nagyjából 1 évvel ezelőtt volt egy erős pánikrohamom, amely során erős halálfélelmem volt. Ezután folyamatosan figyelni kezdtem...
Miért álmodom?
Tisztelt Doktornő! Júliusban véget ért egy komoly kapcsolatom. Vele nagy terveim voltak, de neki már nem volt velem, így elhagyott. Talán ennyire nem...
Rexetin mellékhatás
Kedves Doktornő! Április óta küzdök szorongással és pánikkal. Augusztus óta pszichoterápián veszek részt, ami sokat segített a pánikrohamok...
Felírt gyógyszerek
Szép jó napot Pánik problémákkal felírtak nekem most scippát illetve napi 3*1 frontint Létezik hogy semmi más gyógyszert nem szükséges szednem...
Folyamatos szédülés