Benzodiazepin (medazepám) függés

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Medazepam-q-ból 1 db/nap (10 mg) adagot 5 éve szedek. Minimum 3 éve csak a hozzászokás miatt (pszichés panaszok már nincsenek). Pár napja elkezdtem az adagot csökkenteni (2 naponta ½ db). Az elvonás óta a fizikai tünetek mellet memóriazavart (nehezebben jegyzem meg, amit olvasok és nehezebben jutnak eszembe a dolgok), koncentrációs képességcsökkenést is érzek. Az elvonás (és maga a szer?) milyen módon hathat a memóriára? Lehet-e „felejteni” (véglegesen, átmenetileg?) pl. a tanult nyelveket? Mivel a mindennapokban fokozott szellemi teljesítményre van szükségem, ezeket a hatásokat nem engedhetem meg magamnak. El lehet-e kerülni egy nagyon hosszú „leépítéssel”? Pl.: Egy éven át: x hónapig (pl. 2-3?) minden harmadik napon nem veszem be. Majd x hónapig (mennyi ideig?) minden másnap nem veszem be és így tovább, míg mondjuk jövő ilyenkorra el lehet érni a szer teljes elhagyást. Nem orvosként csak feltételezem, hogy így minimalizálhatók az elvonási tünetek és a felesleges gyógyszertől is meg lehet szabadulni. Mit gondol erről a szakember? Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Veress Dóra válasza leszokás témában

Kedves Uram! Ön meglehetősen hosszú ideig szedte a medazepamot, így a szervezete teljesen hozzászokott. Ilyen hosszú szerhasználat esetán nagyon lassan élehet csak leépíteni a dózist. A koncentrációs és memóriazavar a gyors leépítésnek köszönhető, ezek el fognak múlni idővel., Hogy mennyi ez az idő nehéz megmondani, alapvetően a szervezetétől függ, de akár hetekbe, hónapokba is beletelhet, míg újra jól lesz. Már megtanult dolgokat nem fog elfelejteni, így a nyelvek is megmaradnak. A következőt kellene csinálni: elkezdi újra szedni a medazepamot, majd, amikor már újra jól van, akkor 2-4 hetente egy negyed tablettát hagyjon el. Ilymódon nagy valószínűséggel nagyon enyhe tünetei lesznek csak. Ha mégis komolyabb tünetei lennének, akkor keresse fel kezelőorvosát, mert más módját kell keresni a leszoktatásnak (gyógyszerváltás és a másik gyógyszerről való leszokás) .

Megválaszolva: 2011. június 30.

Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség

Antidepresszáns elhagyása
Üdvözlöm! 2 éve szedek Scippa 5mg-ot reggelente, szorongásra és pánikbetegségre. Viszont szeretném ezt most már elhagyni, egy természetesen gyógymódot...
Frontin, remegés, függőség?
T. Doktornő! Évek óta generalizált szorongás és agórafóbia betegségem van. Több hangulatjavítót kipróbáltam már. Az utóbbi évben azt tapasztalom, hogy az...
Szorongás, hangulatváltozások télen,...
Kedves Doktornő! Egy 19 éves egyetemista lány vagyok, és azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka annak, hogy minden télen már két éve (pontosabban...
Szorongás vagy szervi probléma?
Kedves Doktor Nő! A segítségét szeretném kérni. Többször írtam már, sajnos nem járok sikerrel. A kálváriám több, mint 2 hónapja kezdődött. Erős fejfájásom...
Nem látom az élet értelmét. Szorongok
Tisztelt doktor nő! Szorongok egyfolytában, ezért már nem aludtam majdnem 2 hete. Az a problémám, hogy nem látom miért lenne érdemes élnem (nem igazán...
Féltékenység, szorongás
Tisztelt Doktornő! Boldog párkapcsolatban élek, 7 hónapos terhes vagyok első babával. Alapból is vannak/voltak szoromgásaim, de a kapcsolatomat illetően...