Kell-e aggódnom az eredményeim miatt?

Tisztelt Doktornő / Doktor úr! A bajaim gyökerét tavaly nyárra tenném. Korábban nem volt semmilyen problémám vagy diagnosztizált betegségem. Egy nagyon meleg nyári napom kicsit rosszul éreztem magam és azóta, mintha folyamatosan aggódnék, hogy valamilyen bajom van. Akkor 2 hétig elégé sokat idegeskedtem és akkor előfordult, hogy ment a hasam kb 1 hétig, meg sárgásabb volt a székletem, de utána normalizálódott. Csatoltam mellékletként a laboreredményemet a tavalyi 2021.07.29 az abban a stresszes időszakomban készült. Akkor még voltam szívultrahangon, illetve hasi ultrahangon is kb rá 1 hónapra, de nem találtak semmilyen problémát. Utána próbáltam megnyugodni és összeszedni magam, de viszont munkahely mellett járok levelezőként egy iskolai képzésre és úgy gondolom, amiatt is idegeskedtem. Előfordult, hogy emiatt ha idegesebb voltam (olyan időszakokban) akkor felment a nyugalmi pulzusom ilyen 120-130-as értékre (mondjuk mert idegeskedtem valami miatt), de ha nyugodt voltam nem volt ilyen panaszom és a vérnyomásommal nem volt problémám átlagosan ilyen 110/65 80-as pulzus értékkel szokott lenni. Lehet Hipochondrias lettem és bebeszélem magamnak a dolgokat? Mert ha feszült vagyok valami miatt akkor vannak ilyen tüneteim, hogy esetleg magasabb nyugalmi pulzus meg kótyagosabb a fejem, meg nem tesz jót a gyomromnak illetve, ha hidegfront van akkor mostanában mondjuk, mintha mindig nyomná a fejemet és kótyagosabb vagyok jobban, mint korábban. Tavaly ősszel elkezdtem pszichológushoz járni akkor kicsit jobban éreztem magam. Most idén mivel közeledik megint a vizsgaidőszak megint olyan feszültebb lettem., Ami leginkább zavar, hogy míg nyáron kb olyan 68-70 kg voltam gondolom a sok idegeskedés miatt lefogytam 59-60kg-ra igy most márciusra az elmúlt 8 hónapban. Azt nem tagadom, hogy pont emiatt kevesebbet ettem főleg ebédre, ami a nap stresszesebb időszaka nálam hétköznap. Annyi történt még velem, hogy a múlt héten (2022. március elején) elkaptam egy ilyen hasmenéses vírust, mert 2 napig főleg estére volt egy kis lázam meg ment a hasam, de utána kb 3 nap után elment és ismét rendben voltam (elmúlt a lázam és rendbe jött a székletem). Tudomásom szerint COVID-os sem voltam. A székletem változó nem szokott a hasam menni, naponta egyszer reggelente szoktam üríteni, esetleg néha lehet ilyen világosabb barna vagy sárgásabb árnyalatú, de nem mindig. Hányásom vagy hányingerem nem volt, maximum néha érzem, hogy jön a gyomorsavam. Illetve nyugalmi állapotban hallom, hogy mozognak a beleim főleg az esti időszakban. Most a hasmenéses vírus után kb 1 héttel gondoltam csináltatok egy laboreredményt (egy részletesebbet) és megjelentek olyan értékek amelyek miatt nem tudom, hogy kell-e aggódnom vagy lépéseket tennem. Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet ez vagy mit kéne csinálnom? Tényleg csak az idegeskedés miatt lenne (stressz, depresszió) vagy szükséges lenne más vizsgálat? Tényleg csak végig nyugodtnak kéne lennem és nem kéne idegeskednem? A segítséget nagyon szépen megköszönném!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza stresszoldás témában

Tisztelt Kérdező! Elsősorban egy általános szomatikus kivizsgálás után, ha minden lelet negatív és a pszichológus segített menedzselni korábban a szorongást és a stresszt, érdemes lenne ebbe az irányba fordulni ismét. Esetleg a területileg illetékes mentálhigiénés szakrendelésen (pszichiátriai járóbeteg szakrendelésen) TB alapon segítséget/vizsgálatot kérni, hogy felmerül -e átmenetileg a pszichoterápián, terápián kívül kedélyjavító gyógyszer vagy szorongásoldó átmeneti szükségessége. A lelet, amit mellékelt tulajdonképpen rendben van, (megfelel a lezajlott vírusos állapotnak) egy kontrolll hasi UH vizsgálat esetleg még szóba jöhet, (világosabb széklet, és GPT eltérés miatt, epekő?) vagy egy kontroll kardiológia, ha a pulzusa, fáradékonysága nem rendeződik., De mindezek mellett valóban érdemes lenne a szorongást terápiásan is kezelni. Mielőbbi jobbulást kívánok! üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Megválaszolva: 2022. március 24.

Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség

Nyomó, szorító érzés a szivem bal...
Hajszolt életmódban élek, sokat dolgozom. érzem a nyomást a szívem felől, a fejem is lüktet sokszor, a vérnyomásom 155 ha magamnak mérem, a pulzusom...
Van e kiút az agorafobiából
Tisztel Doktornő! Fiunk 25 éve pánikbeteg, agorafóbiás. Pszichiátriai kezelést, csak telefonon kap, mivel orvoshoz nen tud elmenni. Rivotrilt, Rexetint 25...
Frontin és Melatonin együtt
Tisztelt Doktornő! Sajnos lassan 10 éve szedek 0 5 mg frontint alváshoz /éjszakai munkámból kifolyólag/ szeretném lassan elhagyni egy teljes életmód váltással....
Antidepresszáns és bélpanaszok
Tisztelt Doktornő! Rendkívül tanácstalan vagyok a terápiám további megválasztását illetően, ezért a tanácsát szeretném kérni. Probémám: erős egészség...
Terhesség mellett antidepresszáns
2 éve belekeveredtem egy kevert szorongásos depresszióba. Loranxil1mg, brintellix10mg es mirzaten q 30 mg os gyógyszereket szedek. 1 hete pozitiv lett a...
Antidepresszáns elhagyása cseréje
Tisztelt Doktornő! Kb. 7 éve szedek kevert szorongásás tünetekre napi 20mg paroxatot. A mellékhatások között enyhén jelentkezik szexualis diszfunkció is....