Mellkasi szorítás érzés, tüdő időnkénti nehéz átlégzése

Tisztelt Doktornő! Elkeseredésemben fordultam az internetes tanácsadásért. Kórtörténetem a következő: Kb 2 éve kezdődött, észrevettem hogy nyugalmi helyzetben nem tudom átlélegezni a tüdőm, minden 5-6-ik légzést érzem "teljesnek", más tünet nem volt. Megijedtem, azt gondoltam COPD. Elmentem pulmonológiai vizsgálatra, ott a diagnózis teljesen negatív lett, sőt azt mondták 38 évesnek megfelelő tüdőkapacitással rendelkezek (dohányzom, napi 5 szál hagyományos cigarettát szívok és kb 10db IQOS hevítős cigarettát) . Majd kb fél év elteltével időszakosan már mellkasi fájdalmaim jelentkeztek, így kardiológiai kivizsgálásra mentem. (Minimális alkohol fogyasztás súlyosbította a panaszokat) . Szív ultrahang, EKG, mindent rendben találtak. A mellkasi panaszok egyre gyakoribbá váltak. Ismét elmentem magán kardiológushoz, mondván az "államiban" talán nem voltak elég alaposak. A Parlament Medical Centerben voltam Budapesten szintén szív ultrahang, EKG, mindent rendben találtak. A panaszok továbbra sem enyhültek. Minden nap a panaszok kezdete óta 1/4 Lokren filmtablettát szedek (első kardiológiai vizsgálat óta) . Újra kardiológia. Most már terheléses EKG-vel, 24 órás ABPM-el. Ami szintén negatív. A mellkasi feszítő, szorító panaszok enyhültek. Majd kb 1 hónap múlva sürgősségi betegellátó osztályra kerültem Tatabányára 165/90 96 pulzus, mindkét kezem elzsibbadt, úgy éreztem nem kapok levegőt és meghalok, beszélni sem tudtam. Ellátás gyanánt Frontint, C-Vitamint és magnéziumot kaptam. Nitromint spray nyelv alá, arra vonatkozóan lehetséges-e korona ér szűkület de ettől csak rosszabb volt a közérzetem. Ismét jobban lettem. Erre egy hónapra ismét sürgősségi betegellátó osztály Tatabánya, azt hittem beszakad a mellkasom, ez most más volt, mintha anginás görcs illetve szívinfarktusom lenne. Itt már komplett szívmarkert készítettek, a Troponin szintem felugrott 30-as értékre (1,5 alatti a normális) ezért bent tartottak és figyelték ezt a szívenzimet. Az éjszaka alatt visszaállt normál értékre. Haza engedtek. Gyanakodtak reflux betegségre mint extrakardiális problémára. Ennek megfelelően elkezdtem szedni a Noplaza gyormornedv elleneálló tablettát 3 hétig, majd Refluxon 30mg kapszulát 2 hónapig, Reflux teát ittam, kíméletesen táplálkoztam. Majd az eredménytelen kezelés miatt Ezomeprazol 40mg-os tablettát (mondván ez hatékonyabb) szedni kb szintén 1 hónapig mellette fogyasztottam reflux teát. Fontos információ hogy a vérnyomásom ez alatt a 3-4 hónap alatt 140/90 alatt volt mindig. 4 hónap alatt ez a kezelés sem hozott eredményt. Mivel ez alatt a 2 év alatt mentálisan is nehéz már elfogadni a helyzetet Frontin szedésébe kezdtem. 2x0,25mg egy nap. Olyan mintha C-Vitamint szedtem volna be. Folytatódott a 0,5mg-ossal 2x egy nap. Szintén semmi hatás. Arra gondoltam hogy nem jó a hatóanyag ezért váltottam Eleniumra. Ez sem segített. Jelenleg Medazepammal próbálkozok eredménytelenül. A mellkasi nyomás érzés mellé társultak továbbá: esténként fülben szívdobogás érzés, enyhe szédülés, dezorientáltság, koncentrációs zavar, fáradtság. A betegség előtt minden másnap erőnléti edzéseket végeztem (fekvőtámasz, felülés) manapság gondolni sem tudok rá. Egy sétától is bizonytalan szívkihagyás, ütemkihagyás van. Sajnos ez már a munkám elvégzésének rovására is megy. Ezen kívül fontos információ még hogy rendszeresen szedek C- (1500mg) , D- (6000NE) vitaminokat. Immunerősítőt (Bioextra Immunomix) . 2 Pfizer oltásom van amit 2021. június illetve a másodikat 2022. júliusában kaptam. Panaszaim időnként enyhülnek, 1-2 napra meg is szűnnek aztán kezdődik minden előröl. Mindegyik leletem végére az van írva hogy extrakardiális probléma: mozgásszervi vagy pszichológiai szakorvos javallott. Vérkép (minden esetben amikor a sürgősségi osztályra kerültem és kardiológiai vizsgálatok előtt is) , vizelet, széklet vizsgálat is negatív lett. A fentiek alapján kérném szíves segítségét! Köszönettel,

Dr. Pálvölgyi Rita válasza szorongásos tünetek testi megnyilvánulásai témában

Tisztelt Kérdező,

Megterhelő időszak, amit leír. Feltűnő, hogy panaszai kezdete egybeesik a COVID megjelenésével. Sokaknál tapasztaltuk, hogy az ezzel kapcsolatos szorongás testi tüneteben jelentkezik.

Az sem kizárható, hogy post-COVID tünetei vannak. Az esetlegesen korábban lezajlott betegség laborvizsgálattal kizárható.

Legvalószínűbbnek a pszichés eredetet tartom. Panaszainak tartóssága indokolná, hogy felkeressen egy kollégámat, pszichoterápiás és gyógyszeres kezelés / antidepresszáns adása/ is indokolt lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. március 08., 08:03 ;Megválaszolva: 2022. március 09., 20:11
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Gyógyszerszedés
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma