• Szorongás és hipochondria, vagy komolyabb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr/nő! Augusztus utolsó hetében lebetegedtem. Lázam volt, 38-39 fokos, gyengeség volt a végtagjaimban, és fáradt voltam. Elkezdtem sajnos interneten öndiagnózist folytatni, és az egyik vitaminnál amit álmatlanságra szedtem, az 5-HTPnál találtam rá az eosophilia-myalgia nevű ritka betegségre ami gyógyíthatatlan. A tünetei azonosak, izomfájdalom, gyengeség, eosophil megemelkedés. Egyből kiakadtam, és bebeszéltem magamnak, hogy biztos ez a bajom, már temettem magam, és halálfélelmem volt. Másnap, Szeptember elsején voltam vele korházban, ahol csináltak vérképet, ct-t, ultrahangot. Nem találtak semmi különöset, azt mondták valószínűleg vírus. Az eosophil normális volt. A következő héten elmúlt a láz, de a gyengeség maradt. És a félelem és a szorongás is. Szeptember 8. felköltöztem Budapestre és megkezdtem az egyetem második évét. Még mindig szorongtam, fáradtnak és gyengének éreztem magam, így Szeptember 11. megint kiborúlva elmentem korházban. Ott megvizsgálva és egy vérkeppel megnyugtattak, hogy az eosophil szintem normális, a fehérvérsejt kicsit magasabb, úgy hogy biztos vírus betegség volt, csak ki kell pihenjem magam. De hiába, azóta sem sikerült felépülnöm. Nagyon rosszúl alszok, azzal a gondolattal kelek és fekszem, hogy mikor fogok már kigyógyulni. A szorongás minden napomra rányomja a bélyegét. Folyamatosan kutatok mindenféle betegség után, és félek, hogy valami súlyos bajom van. Közben körülöttem is lebetegedtek az emberek. Testvérem is lebetegedett otthon, ami csak erősítette a paranoiám, mert ő is szedte a 5-HTPt. Közben az iskola is nagyon stresszes, nehéz. Már annyira kimerültem, hogy a fényes boltok és a tömeg zavar, olyan mintha a látásom is megváltozott volna, a színek bántóan erőteljesek, a kockás és a sűrű vonalas minták vibrálnak. Fáradt vagyok, gyenge, az izmaim maguktol megrándulnak, jobb kisujjam zsibbadt. Taknyos vagyok, fülem dugult. A szorongás miatt nem javulok, vagy tényleg van valami nagyobb gond? Köszönöm válaszát!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a hypochondria témában

        Tisztelt Kérdező, Ismeretlenül nem vállalkoznék diagnosztizálásra. Az elvégzett vizsgálatok negatívak, illetve lezajlott vírusfertőzést valószínűsítnek. Én arra gondolnék, hogy a lezajlott betegség és a megterhelő iskolakezdés együtt válthatta ki ezt a szorongásos állapotot. Ezt megerősítendő azonban jó volna, ha felkeresné személyesen egy kollégámat. Azt is el tudom képzelni, hogy jó lenne átmenetileg szorongásoldó gyógyszert szedni. Üdvözzlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2019. október 06., 13:33; Megválaszolva: 2019. október 10., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: