Gyógyszerfüggőség

Tisztelt Doktornő! Januárban, derült ki, hogy meg kell műteni pajzsmirigyem ciszta miatt, ami mindkét lebenyen van. Azóta folyamatosan ezen jár a fejem, fizikailag szorongok, zsibbad a nyakam, fülem, fejem, nemtusok aludni, olykor remegek. Az endokrin szakorvos szerint pszichés tünetek. Kaptam Xanax sr 0, 5 és 1 mg-os tablettát is illetve altatót Sanval 10 mg-os tablettát, de ebből csak egy felet veszek be éjszakára. A műtét március 28-án lesz. A nyugtató tompítja a tüneteimet. Kérdésem, hogy ennyi idő alatt ha naponta szedem a xanaxot kialakúlhat gyógyszrerfüggőség? Esetleg tud ajánlani más készítményt, amivel a műtétig megoldódna a problémám?

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszerfüggőség kérdése témában

Tisztelt Kérdező, Ennyi idő alatt nem várható, hogy függőség alakuljon ki. Természetesen törekedni kell rá, hogy a minimális mennyiséget szedje, illetve elhagyja, amit lehetséges. Más gyógyszert nem gondolnék beállítani, - az antidepresszánsok jönnének szóba, - mert azok kialakulásának időtartama 2-4 hét. Lehetne próbálkozni egyéb, alternatív gyógymódokkal, pl. relaxációs technikákkal. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2019. február 13.

Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség

Van e kiút az agorafobiából
Tisztel Doktornő! Fiunk 25 éve pánikbeteg, agorafóbiás. Pszichiátriai kezelést, csak telefonon kap, mivel orvoshoz nen tud elmenni. Rivotrilt, Rexetint 25...
Frontin és Melatonin együtt
Tisztelt Doktornő! Sajnos lassan 10 éve szedek 0 5 mg frontint alváshoz /éjszakai munkámból kifolyólag/ szeretném lassan elhagyni egy teljes életmód váltással....
Antidepresszáns és bélpanaszok
Tisztelt Doktornő! Rendkívül tanácstalan vagyok a terápiám további megválasztását illetően, ezért a tanácsát szeretném kérni. Probémám: erős egészség...
Terhesség mellett antidepresszáns
2 éve belekeveredtem egy kevert szorongásos depresszióba. Loranxil1mg, brintellix10mg es mirzaten q 30 mg os gyógyszereket szedek. 1 hete pozitiv lett a...
Antidepresszáns elhagyása cseréje
Tisztelt Doktornő! Kb. 7 éve szedek kevert szorongásás tünetekre napi 20mg paroxatot. A mellékhatások között enyhén jelentkezik szexualis diszfunkció is....
Antidepresszáns elhagyása
Üdvözlöm! 2 éve szedek Scippa 5mg-ot reggelente, szorongásra és pánikbetegségre. Viszont szeretném ezt most már elhagyni, egy természetesen gyógymódot...