Extrasystole

Tisztelt Doktornő, az utóbbi egy hónapban gyakran éreztem -, mint utóbb kiderült - extra ütéseket, emellett nyugalmi pulzusom is előfordult, hogy 120 felett volt. szívultrahang és a terhesléses vizsgálat nem mutatott eltérést, a pulzusszám a terhelésre megfelelően változott. Azonban a holter vizsgálat több, mint 6000 extra ütést (SVES-t és egy KES-t) regisztrált, ebből egy sorozatos alkalom adódott. Kezelt pánikbetegként a holter vizsálatot pár nappal megelőzően Asentra gyógyszerem, mennyiségét 0, 25-ről 05 mgra emelték, illetve emellett napi 3x 025 mg Frontinból felet szedek. Kérdésem az lenne, hogy az extrasystolékat okozhatja-e a pánikbetegség (illetve generalizált szorongás), mennyiségük ad-e okot aggodalomra és van-e rá esély, hogy a pánikbetegség kezelésével elmúlik? VÁlaszát előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza pánik és extraszisztolé témában

Kedves Kérdező! Az extraszisztolé, mint testi tünet, ronthatja a pánikbetegséget. A pánikbetegség során stresszhormonok szabadulnak fel, ez viszont extraszisztolék kialakulásának kedvez. Nehéz megszakítani ezt az ördögi kört, szerintem menjen el pszichológushoz is a gyógyszerek szedése mellett. Vannak technikák, amivel megtanulhatja kezelni az Önre törő pánikot. Így kevesebb extraszisztolé is várható, és kevésbé fogja zavarni. Amennyiben viszont a napi életet ennek ellenére zavarja a sok extraszisztolé, érdemes elmenni az Önhöz közeli egyetem ritmusambulanciájára. Jobbulást Kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra kardiológus

Megválaszolva: 2016. január 21.

Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség

Van e kiút az agorafobiából
Tisztel Doktornő! Fiunk 25 éve pánikbeteg, agorafóbiás. Pszichiátriai kezelést, csak telefonon kap, mivel orvoshoz nen tud elmenni. Rivotrilt, Rexetint 25...
Frontin és Melatonin együtt
Tisztelt Doktornő! Sajnos lassan 10 éve szedek 0 5 mg frontint alváshoz /éjszakai munkámból kifolyólag/ szeretném lassan elhagyni egy teljes életmód váltással....
Antidepresszáns és bélpanaszok
Tisztelt Doktornő! Rendkívül tanácstalan vagyok a terápiám további megválasztását illetően, ezért a tanácsát szeretném kérni. Probémám: erős egészség...
Terhesség mellett antidepresszáns
2 éve belekeveredtem egy kevert szorongásos depresszióba. Loranxil1mg, brintellix10mg es mirzaten q 30 mg os gyógyszereket szedek. 1 hete pozitiv lett a...
Antidepresszáns elhagyása cseréje
Tisztelt Doktornő! Kb. 7 éve szedek kevert szorongásás tünetekre napi 20mg paroxatot. A mellékhatások között enyhén jelentkezik szexualis diszfunkció is....
Antidepresszáns elhagyása
Üdvözlöm! 2 éve szedek Scippa 5mg-ot reggelente, szorongásra és pánikbetegségre. Viszont szeretném ezt most már elhagyni, egy természetesen gyógymódot...