Szorongás vagy egyéb probléma

Tisztelt Doktornő! Szeretnék érdeklődni, hogy stressz és idegesség okozza e a tüneteimet? Volt már életem során néhány ájulásom. Ezek általában vérvétel közben, egy fém galéria lefejelése után, kalici vírus közben, valamint volt egy majdnem ájulás éhgyomorra történő, kora reggeli edzés közben (ájulás nem történt, feltettem a lábam és javult a helyzet) . Ezek után nem igazán mertem az edző terembe menni, mert aggódtam, hogy el fogok ájulni. Ezalatt egy elég stresszes időszakban voltam, az egyik kollégám is elhunyt, lakásvásárlásban voltunk és a feleségemmel gyermeket is várunk. Az egyik nyári napon elég rosszul lettem és megint olyan rosszul éreztem magam: szapora volt a szívverésem, gyengének éreztem magam, levert a verejték, azt hittem elájulok. Azóta többször éreztem, hogy egyszer-egyszer a szívem egy nagyon nagyot üt, majd a többi verést is éreztem, amit normál esetben nem, illetve néha olyan hirtelen lelassul és olyan gyengeség fog el, valamint sűrű fejfájás is jelentkezett. Ezután jött egy teljes kivizsgálás: labor: negatív; szívultrahang: tökéletes (tankönyvben kinéző és működő szívem van az orvos szerint) ; EKG: minden évben kötelező munkahelyi szűrés van és nem jelentkezett eltérés; mellkas röntgen: negatív; nyaki gerinc röntgen: lordosis kiegyenesett; neurológiai: negatív, de biztos ami biztos egy EEG-t még végeznek januárban a galéria fejelés miatt. A stressz azóta csökkent és igyekszem is kerülni, de magamra is jobban odafigyelek és apróbb "eltérések" is feltűnnek így. Ez lehet valami gond vagy túl sokat agyalok magamon? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza fizikai tünetek témában

Tisztelt Kérdező,

A leírtak nem utalnak egy konkrét betegségre. Úgy tűnik, hogy minden esetben volt konkrét kiváltó oka a rosszullétnek. Van olyan, hogy valaki hajlamosabb az ájulásra. Ilyenkor érdemes odafigyelni, megterhelő helyzetekben óvatosabbnak lenni. Ha különösebb, közvetlen kiváltó ok nélkül jelentkezik a rosszullét, az felveti pánikroham lehetőségét is, ami utánozhatja a komoly testi rosszulléteket. Ennek hátterében a stressz gyakran kiváltó okként szerepel.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. december 31., 13:17; Megválaszolva: 2016. január 01., 17:09
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma
Pánikbetegség
Szociális fóbia