Félrenyelés

Olvastamm itt egy kerdesnel a doktor no valaszat, miszerint veszelyes-e a felrenyeles avagy sem. Ott pontosan ezt irta: "Ez legtöbbször mohóság, „tele szájjal történő” beszéd, -mozgás, -hirtelen légvétel kapcsán fordul elő, mikor a gégefedő nem tud megfelelően lecsukódni " Evvel kapcsolatban csak az lenne a kerdesem, hogy ez a hirtelen legvetel csak szajon at torteno legvetelt jelent? gondolom, ha nyeles kozben hirtelen levegot veszek az orromon, ez nem kovetkezik be, maximum bedugul az orrom. Vagy ebben az esetben is bekovetkezhet baj? Tovabba meg idetartozo kerdesem, hogy almaban tenyleg felrenyelhet az ember es meg is fulladhat? Elnezest a kerdesemert, de egy szorongo beteg vagyok, es jelentosen ezek rettentenek el a jelen allapotban. Koszonom valaszat

Dr. Zaránd Rajmund válasza félrenyelés témában

Tisztelt Hölgyem!

A félrenyelés a nyelés és a légzés inkoordinálatlan működése, lehet orrlégzés közben is, de gyakoribb szájon át történő hirtelen légvétel és nyelés kombinációjaként (pl. köhögést bevezető belégzés) .

A fulladás bármely szilárd, vagy nagyobb mennyiségű félfolyékony anyag esetén bekövetkezhet, méret, illetve mennyiségfüggő, hogy komoly következmény, vagy csak heves köhögési roham (e szervezet praktikus elhárító reakciója) a következmény.

Fentiekből következően kisgyermekkorban, illetve idősebb korban (különösen idegrendszeri betegségek, alkoholizmus esetén) gyakoriak a komolyabb félrenyeléses epizódok.

Kérdés: 2014. augusztus 29., 22:08; Megválaszolva: 2014. augusztus 31., 20:10
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma
Pánikbetegség
Szociális fóbia