• Megszűntethető-e valahogy az elpirulás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nagyon hamar elvörösödök a legapróbb kínos vagy kellemetlen szituációkor, ha kényelmetlenül érzem magam, de van hogy teljesen indokolatlanul is. A probléma az, hogy ilyenkor nagyon ég az arcom szinte lángol, van, hogy izzadok és remegek is. Attól tartok, hogy ennek a problémának a kellemetlenségén kívül egyéb kockázata is van (pl. túlzott vérnyomás emelkedés, agyvérzés stb.). Kérdésem az lenne tehát, hogy az intenzív elvörösödés okozhat-e bármi maradandó károsodást, betegséget illetve hogy milyen módszerek vannak a megszüntetésére?

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás, elpirulás témában

        A kipirulás egy teljesen élettani jelenség, az emberek arcában lévő erek érzelmi stressz hatására kitágulnak, és az arc elvörösödik. Ennek mértéke változó, de nincs olyan ember, akinél ez a folyamat ne játszódna le. Ennek semmilyen káros következménye nincs, emiatt egy percig sem kell aggódni. Általában észre sem lehet venni a kipirulást, vagy ha igen, akkor sem tulajdonítanak az emberek nagy jelentőséget neki. Többnyire csak azokat zavarja, akik erősebben pirulnak el, de kutatások azt mutatják, hogy a környezetükben élőket ez egyáltalán nem zavarja, sőt, mi több, észre sem veszik. A megoldás az, ha nem foglalkozik azzal, hogy kipirul-e az arca. Senki nem fogja emiatt elítélni vagy hátrányosan megkülönböztetni. Gondoljon mindig arra, hogy a mondandójára kíváncsiak, nem arra, hogy izgul-e vagy sem. Jó módszer a jelenség elfogadására, ha szándékosan keresi azokat a helyzeteket, amikor zavarba jön és elpirul. Észre fogja venni, hogy semmilyen kellemetlen dolog nem történik, a beszélgető partnerek nem reagálnak a jelenségre. Ez a tudat és a hasonló szituációk ismétlődése megtanítja majd arra, hogy nem kell az arcpírral foglalkozni.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2014. június 07., 18:24; Megválaszolva: 2014. június 07., 23:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tanácsát kérném,lányom 18,5 éves, pár éve pánikroham ami, depresszió ja van, most kB 2 hónapja került pszichológushoz, pszcihiáterhez, sajnos a helyzet miatt nehéz lépni, viszont 5 hete nem eszik szinte semmit, minden kijön belőle, leves...
        Kedves Doktor Úr/ Doktor nő! Yarocen 30 mg tablettát irt fel a neurológusom pszichoszomatikus mechanizmus diagnosztizálása után. Pénteken lesz egy hónapja, hogy szedem. Mivel orvosom a járványügyi helyzetre hivatkozva nem dolgozik, nem tudok...
        Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni hogy az alábbi tünetek alapján mi lehet a fiammal Decemberben a fiam aki 17 éves elmúlt részvett egy ottalvós bulin alkoholt nem fogyasztanak viszont nagyon sokáig fenn voltak majdnem reggelig és...
        Tisztelt Cím! Kérdésemre megkaptam a választ. Arra lennèk mèg kíváncsi, hogyha 30 mg yarocen mellè mennyi 0.25 frontint szedhetek be egy nap? A szorongásom reggel felkelés után már fenn áll. Vàlaszat előre is köszönöm!