Rivotril szedésének abbahagyása

Kedves Doktor úr/nő, A kérdésem az lenne, hogy a Rivotril hosszú távú, de viszonylag kismennyiségben történő használata kiválthat-e függőséget, illetve abbahagyása okozhat-e elvonási tüneteket? Sajnos orvosi felügyelet nélkül szedtem a gyógyszert kb 5 éve, nem napi gyakorisággal, de hetente 3-4 alkalommal 0, 5-1mg-ot. Az utóbbi pár hónapban azonban napi szinten szedtem hol 0, 5 hol 1 mg-t.Szeretném abbahagyni a gyógyszer szedését és szeretném tudni, hogy lehetnek-e elvonási tünetek. Még 13 évvel ezelőtt pánikbetegségem és depresszióm kapcsán kaptam először a gyógyszert az orvosomtól. Szükséges lenne-e felkeresni a gyógyszer abbahagyása kapcsán pszichiátert, hogy az ő segítségével hagyjam abba a gyógyszert? Vagy ilyen mennyiségben nem okozhat elvonási tüneteket a gyógyszer? Nagyon szépen köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza a gyógyszer alkalmazás témában

Kedves Kérdező! Az első kérdés, hogy mivel tesz jobbat magának, ha nem szedi vagy ha szedi a gyóygszert. Ha szorong, és segítség nélkül nem tudja rendesen élni az életét, akkor nincs értelme abbahagyni a Rivotril szedését. Ebben az esetben azt javaslom, hogy keressen fel egy pszichiátert, aki az állapotának megfelelően beállítja a gyógyszerelését. Ha képes a Rivotril nélkül is élni, és nem szorul rá a gyógyszerre, akkor elsőször álljon vissza napi o.5mg-ra, majd ha ezzel már jól van és nem jelentkeznek a panaszai, akkor hagyja el azt is. A szervezetétől függ, hogy mennyire szokott hozzá a gyógyszerhez, és ennek megfelelően fognak a megvonási tünetek is jelentkezni. Ezek pár nap, hét alatt teljesen megszűnnek. Ha mégsem, akkor az annak a jele, hogy szüksége van valamilyen segítségre, ami lehet gyógyszeres vagy pszichoterápia.

Kérdés: 2014. május 01., 18:56; Megválaszolva: 2014. május 04., 00:31
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Miként szokjak le a Frontinról?
Daganat vagy más gond lehet?
Alacsony pulzus
Utazás közbeni rosszullét
Nyugtató gyógyszer hatása