• Van valami elváltozás a szívultrahang szerint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő (Doktor Úr)! Voltam szívultrahang vizsgálaton. Szeretném megérteni a vizsgálati eredményemet (amennyire)lehetséges.) Kérem szíveskedjen a kóros leletrészeket megjelölni, s megnevezni (a rövidítéseket) ha az lehetséges. Köszönettel és üdvözlettel! M-móddal: Ao.gyök: 17 mm Ao.asc: 38 mm BKDS:41 mm DD: 62 mm Hf: 12 mm septum:12 mm EF: 59% összehúzódás képesség 2D-vel: E/A 103/86 cm/s elernyedés ao kiáramlási seb. 198 cm/s PHT: 180 msec AV-VTI: 58 LV-VTI: 30 D: 2.0 BP 46 mm JP: 42 mm IVC: 19 mm

        WEBBeteg szakértő válasza a szívultrahang témában

        Kedves kérdező! Jó lett volna látni a teljes leletet, a billentyűk állapotát. Kezdjük az egyszerűbbekkel: Bal pitvar (BP), jobb pitvar (JP), inferior vena cava (IVC, a jobb pitvarba ömlő nagyvéna) méretei normálisak. A bal kamra átmérője összehúzódott(BKSD), ill. elernyedt (BKDD) állapotban tágabb kissé, mint kellene (kb. 30-50 helyett 41-62mm). A bal kamraizomzat vastagsága a hátsó falon (hf) és a kamrák közötti sövényen (Septum) mérve vastagabb, normálisan max. 11mm, ez egy kicsit több (ezt okozhatja magas vérnyomás, billentyűbetegség). A kamra összehúzódó-képessége, az ejekciós frakció (EF) normálisnak számít (50% felett kell lennie), bár a kamrák tágabbak. Az E/A mellől hiányzik egy érték (DT), így nehezebb értékelni az elernyedő képességet. A 17 mm-es aortagyök normális, a 38 mm-es ascendens már kissé tágabb, a PHT (pressure-half-time, nyomásfelezési idő) alacsony értéke pedig súlyos aortabillentyű-elégtelenségre utalna (ez megfelelhetne pl. a tágabb bal kamrának). Ezek azonban kiragadott értékek, jó lenne látni hozzá a körítést is, így csak a számokra vagyok utalva.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 13., 15:00; Megválaszolva: 2011. október 14., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés