Szívnagyobbodás - súlyos?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A napokban visszahívtak az éves tüdőszűrést követően kivizsgálásra. Mint ott kiderült, megnagyobbodott a szivem, 1-1 hüvelykujjal és azt mondták, ez sok. Utasítottak, hogy tartsam szinten a vérnyomásom és eltiltottak a nikotintól. Na itt zavarodtam össze. 17 éve dohányzok, napi 13 szál átlagban, mégis hogyan tudnám egyik napról a másikra letenni? Az van az ambuláns lapon, hogy szigorú nikotin tilalom... Lecsökkentettem a napi adagot felére, de még nem tudtam abbahagyni. A másik: van vérnyomásmérőm, de nem tudom használni, csak ha nem dolgozok. Mivel azt mondták, a túlsúlyom és a magas vérnyomás miatt nagyobbodhatott meg a szivem, elgondolkoztam. A vérnyomásom általában 130-140 (sz.) , ritkán, ha felhúznak megy csak fel 150 közelébe. Ez lenne az a MAGAS vérnyomás ami ezt eredményezte? Mikor amúgyis 3 éve szedek reggelente Metoprolol Z Hexalt? Ami pedig a túlsúlyt illeti, annyi tőlem kövérebb van, aki egészségtelenül étkezik, többet cigizik, miért pont én? Én 100 kiló körül mozgok sajnos, ami a 157 centimhez bőven sok, de diétával csak 5-6 kilókat tudok leadni, ezért nemrég vettem szobabiciklit. Node, azt olvastam, a mozgástól is felmegy a vérnyomás és nekem ezt kerülnöm kéne. Most akkor nem ülhetek rá heti 2-3 alkalommal 20 percekre? Azzal is ártok? Mert akkor hogy fogyjak le, hogy a szivem ne legyen annyira megterhelve? Teljesen össze vagyok zavarodva. Gyógyszert amúgy nem kaptam rá és nem küldtek vele sehova tovább. Tehát nekem kell megoldanom, de nyílván a nikotinról lesz a legnehezebb lemondani. Kérem, segítsen ki válaszaival, jótékony, vagy ártalmas a testmozgás számomra? Tényleg ennyire magasnak számít ha a felső érték 140 vagy picivel felette van? (Nagyon stresszes és fárasztó a munkám, amiatt megyeget fel) . Illetve mit tanácsol leszokáshoz? Azonnal dobjam el, vagy ráér ha folyamatosan csökkentem? (Nekem el kell függetlenítenem az étkezésektől és kávétól, mert azok után fog hiányozni) . Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívnagyobbodás témában

Kedves kérdező!

A mellkas röntgen egy 2 dimenziós képet ad, a szívnek csak a kontúrját rajzolja ki, hogy a megnagyobbodás az szívizomzat megvastagodása miatt, vagy a szívüregek kitágulása miatt következik be, milyen a szív funkciója, azt szívultrahang tudná megmondani, ezért küldik további vizsgálatokra (van, hogy az UH nem is mutat jelentős nagyobbodást) . Ha jól értem, 14 éves kora óta dohányzik, és jelentős túlsúlya van, és a vérnyomása sem optimális. A genetika, örökletes tényezők mellett ezek jelentősen belejátszanak a szív-érrendszeri betegségek kialakulásába. A genetikán nem tudunk változtatni, a másik három tényező önön múlik, ezután jönnek a gyógyszerek. A 140-es vérnyomás önmagában nem lenne túl sok (pont a határon van) , de jó lenne látni, tényleg ennyi-e, ebben ABPM segíthet.

A dohányzásról: nem egy embert ismerek, aki erős dohányosként egyik napról a másikra leszokott, csak elhatározás kérdése. Ha önnek úgy jobb, hogy fokozatosan csökkenti az adagot, akkor tegye azt, de ez azért racionális ütemben menjen, ne egy év alatt jusson el napi 5 szálig. Felírható gyógyszer is az elvonási tünetek csökkentésére, ez a Champix, érdeklődjön a háziorvosnál (ezzel is fokozatosan kell elhagyni a cigarettát, néhány hét alatt, de sajnos nincs rajta TB-támogatás) . Vannak különféle trükkös segédeszközök (pl. elektromos cigaretta) , amikkel a megszokott mozdulat utánozható, de káros anyagokat nem juttat a szervezetbe.

A sportról: beállított magas vérnyomással nyugodtan lehet sportolni. Egészségeseknél is megemelkedik mozgás során a vérnyomás, aztán pihenés alatt visszacsökken, de a sport tartósan, hosszú távon csökkenteni fogja a vérnyomást. Ha a nyugalmi vérnyomás 160Hgmm körüli, akkor már nem kellene (előbb állítsák be gyógyszerekkel) , de 140-es értéknél nyugodtan mehet. Nem kell rögtön maratoni távokban gondolkozni, szépen, fokozatosan kell emelni a terhelést, kezdetben az is sokat segíthet, ha minden este sétál egy jót, kicsit gyorsabb tempóban.

Diéta: nem csak az számít, mennyit eszünk, az is, hogy mit. A divatos diéták gyakran hoznak gyors eredményt, de ezek a kilók gyorsan vissza is jönnek. Alapvetően az egész étkezéssel kapcsolatos felfogást kellene megváltoztatni. A plusz kilókhoz, az erek zsíros-meszes lerakódásaihoz hozzájárulnak a nassolnivalók, a finomított cukor (érdemes elhagyni kávéból, teából, cukros üdítők is kerülendők) , finomított gabonafélék (fehér liszt helyett teljes kiőrlésű részesítendő előnyben) , a vastagon margarinozott kenyér, a kevés gyümölcs, zöldség, a zsíros húsok, a bolti feldolgozott élelmiszerek. Sokszor kifogás, hogy az egészséges élelmiszerek drágábbak, de ott a pénz, amit megspórolhat a cigarettán. Esetleg dietetikussal lehetne konzultálni, összeállítani a megfelelő étrendet.

Még nem késő változtatni, de megéri, gondolkozzon el rajta. A túlsúly, cigaretta miatt a későbbiekben sok szövődménye lehet – alsó végtagi érszűkület (fájós láb x méter megtétele után) , cukorbetegség (rosszabb esetben inzulinadás, nehezen gyógyuló sebek) , infarktus, szélütés, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Válaszul a miért én? -re – nem garantált, hogy ezek bekövetkeznek, vannak szerencsések, akiknél nem lesz baj, de ez csak utólag fog kiderülni - miért kockáztasson? Sok sikert a változáshoz!

Kérdés: 2011. október 13., 12:35; Megválaszolva: 2011. október 14., 13:02
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
DCM betegségről
Tisztelt Doktornő! Férjemnek fiatalkora óta sportoló szíve van. A napokban elment kardiológiára, panasza nincs, én kértem, hogy húsz év után...
ST depresszió
Érdeklődni szeretnék nem rég mellkasi fájdalmaim voltak illetve fulladtak séta közben sűrgősségire bementünk ahol a mellkas röntgen cardiomegalia...
Milyen szívbetegsége van a...
Szeretnék érdeklődni, hogy pontosan mi is a kisgyermekem szívbetegsége és mire számoljak. Megszületése után szívnagyobbodása volt és magas...