• Echocardiographia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvos! Adataim: Aorta gyök:28,8 mm, aorta asc:29,9 mm, separatio: 19,5 mm, DE: 22,4 mm, koradiast. lejtő: 106 mm/sec, EIVS: 3,6 mm, bal kamra: 35/53 mm, bal pitvar: 31,4 (33,3/48,4)mm , jobb kamra: 22,7 mm (kp. harmadban), septum: 11,5/17,7 mm, hátsó fal: 11,2/16,2 mm. Kiáramlási pálya: 26,3 mm, Transmitralis áramlás: E=0,91 m/sec. A=0,83 m/sec. Bal kamra kiáramlási vmax: 1,29 m/sec. EF: 58% Color, PW doppler: Jelz telesyst. MI. Vékony bill. Mitr. hátsó vitorla végsyst.-ban 2-3 mm-t mozdul a BP felé. Normális nagyságú szívüregek. Normokinetikus falmozgások. Jó syst. és diast. BK funkcio. TTE vizsg. üregekben thrombus nem látszik. Pericard. folyadék nincs. Ps hosszmetszetben a hátsó fal mögött basalis harmadban pericard. perietalis lemeze intenzivebb echot ad. Kérdésem lenne mire számítsak, mert egyenlőre választ az orvostól nem kaptam. Concor 2,5 mg reggel este fél, és Coverex -AS 10mg reggel este fél szedését irta fel egy hónapja. Erös szívdobogás érzet, rendszertelen szívverés magas pulzus, és magas vérnyomás miatt fordultam orvoshoz. Pulzus és vérnyomás normál értékre beállt, de sajnos erős szívdobogás érzet, és a rendszertelen szívverés érzet megmaradt, ill. Frontin 0,5 esti szedésével enyhűlt. Válaszát előre is köszönöm! Tamás!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívultrahang témában

        Kedves Tamás! A szívultrahang lelet teljesen rendben van, egy kis billentyűhiba, mitralis prolapsus és ehhez társuló minimális billentyűelégtelenség látható. Ez azt jelenti, hogy a bal pitvar és kamra közötti billentyű kicsit lazább, záródáskor jobban visszacsapódik a pitvar felé, ezért nem zár tökéletesen. Sokaknak van ilyen eltérése, nincs vele teendő, időnként kontrollálni kell, mert ritkán ugyan, de romolhat a billentyű állapota. Ehhez társulni szoktak kellemetlen panaszok, ilyen a rendszertelen szívverés is, ezeket általában extraszisztolék okozzák, de pontosan megmondani 24 órás EKG felhelyezésével lehetne (Holter). Az extrák nem veszélyesek, csak kellemetlenek. A pulzuscsökkentők, mint a Concor is, prolapsus esetén segíteni szoktak, ill. Magne B6 megpróbálható. Ha a vérnyomás beállt, akkor rendszeres testmozgás is megpróbálható a tünetek enyhítésére. Feltételezem, hogy visszarendelték a vérnyomás miatt kontrollra, ha nem szűnnek a panaszok, mindenképpen jelezze, valószínűleg fel fognak tenni egy Holtert.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 02., 19:46; Megválaszolva: 2011. március 04., 16:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm. Pánikbeteg vagyok KB 8 éve. Fél évente járok kardiológia kontrollra. 2018 novemberi Holter: 75/mib,52-148 között, sr, nem fibrillal, gyakori tachycardia, elvétve KES, SI:0. 2019 januári holter: 73/min, 49-132 között sr nem fibrillal,...
        Jónapot.Mostnábam napközbe a vérnyomásom 126/54/70 de ha mozgok akkor felmegy 145/70/73 esténként pedig 116/48/60. Voltam magán kardiologusnál még mielött elkezdödött ez a probléma azt mondta minden rendben van magas vérnyomásos betegségem...
        Tisztel Doktorúr/Doktornő! Február folyamán immár 4. alkalommal vastagbélrükrözésem lesz. Legutóbb Buscopan és Dolargan koktélt kaptam bódítás céljából, amitől rövid ideig gyors és erős lett a szívverésem, emiatt rosszul lettem. A...
        Kedves Webdoktor Körülbelül 3 hónapja költöztem haza Magyarországra külföldről, ahol nagyon stresszes és megterhelő munkát végeztem. Akkor jött rám egy furcsa rosszul lét, amit nem tudtam sehova tenni, gondolom pánikroham lehetett. Ez...