• Nem értem teljesen a szívultrahang leletem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram ! Ultrahang leltemet csak részben értem, mert arendelés elcsúszása miatt nem volt idő akészítő orvossal erről beszélni. Az alábbi leletet kell majd vinnem 2011 augusztusában akrdiológus szakorvosomhoz, de addig szeretnék többet tudni. Válaszát előre is köszönöm, melyet az alábbi információkkkal segítek.! Szívultrahang leletem 2010 október . M-mode:AO gyök: 36, bal pitvar: 45 , bal kamra: 60/40, Septum: 12/17 hátsó fal: 14/18 jobb kamra: 26mm 2D: vaskos, meszes ao. Bill., Meszes mitr apparatus. Szegmentális falmozgázavart nem láttam. Doppler: E/A: 0,5/1,2: ao,vmax: 2,6: MI I, AoI I Diag: magas vérnyomás betegség /elsődleges/ Idült ischémisá szívbetegség k.m.n. Kéthegyű billentyű elégtelensége 15 éve gyógyszresen szabályozott a vérnyomásom. / jelenleg: coverex, doxazosin, metoprolol, amlobesyl szedek +lipanor, milurit / Vér és vizelet HDL 0,86, LDL: 3,02, Össz koleszterin.4,6 Kérdéseim Mi az hogy elsődleges vérnyomás betegség.? Mit jelent a Septum??? Milyen állapotban van szivem, ha csecsemőkorit 100% nak veszem. / :Remélem akkor az volt. :DD/ Mire számíthatok, illetve milyen javaslata van, amire figyeljek. /egy két legfontosabb/ Egyébként 10- 45 éves koromig rendszeresen amatőr sportoltam. labdajátékok/ Emlékszem gyerekkoromban említették, hogy van egy kis szívnagyobbodásom. Ugy tudom ez összefügghet a sporttolással. !? Tisztelettel: Horváth I.

        WEBBeteg szakértő válasza a szívultrahang témában

        Kedves kérdező! Az elsődleges hypertonia azt jelenti, hogy nincs a háttérben más, kézzelfogható ok, pl. vese- vagy hormonális betegség. A magas vérnyomással küzdők kb. 90%-a elsődleges/primer hypertoniával küzd. A septum a bal és jobb kamra közötti sövényt jelenti. A szív állapotát az ultrahangos leleten általában az ún. ejekciós frakció (EF) jelzi, ez a bal kamra összehúzódó-képességére utal. Normálisan ez 50-55% feletti (ált. 70%-nál nem mérünk magasabb értéket). Az Ön esetében a kamra kissé tágabb (ez valóban lehet sport miatt is, de jelen esetben a hypertonia is okozhatja, mint ahogy a kamra fala is meg van vastagodva), így kb. 48-50% ez az érték. Ami még látható, hogy meszes az aortabillentyű, de a vmax alapján ez még nem okoz súlyos szűkületet, mindenesetre kontrollálni kell – bár magát az UH-képet nem láttam. Amit Ön is tehet az az, hogy odafigyel a vérnyomásra, a koleszterinszintre, diétázik (kevés só és zsír, sok telítetlen zsírsav, zöldség, gyümölcs, mérsékelt alkoholfogyasztás). Szerencsés lenne azonban, ha nem közel egy év múlva látná kardiológusa a leletet, mivel akkor már nem biztos, hogy az aktuális állapotát fogja tükrözni.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 11., 17:34; Megválaszolva: 2010. november 16., 20:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés