• Mit jelent a szívultrahang eredményem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr!

        Ma voltam szívultrahang vizsgálaton és a lelet értelmezésében kérném segítségüket. Bal pitvar: h. 39 mm, 2D: 43x31, Aorta gyök: 26 sep.19 mm, Aorta asc: 28 mm, Bal kamra: Dd, 39, Ds: 27, EF: 59%, Septum: 11/13 mm, Bal kamra hátsó fal: 10/13, Jobb kamra: h 25, DOPPLER Arota: V-max: 1,4 m/s, Csúcs gr: 7,83 Hgmm, PHT.360 ms I-II fokú AI. Mitralis: E/A 0,83/0,7 =1,19 DT. 231 ms I fokú MI. Triscuspidalis: Becsült jk. syst. nyomás: +10. Vélemény: Norm. tágasságú szívüregek, I-II fokú AI. I fokú MI. Jó syst. bal kamra funkció. Segmentalis falmozgászavar nem látható. Endocarditis profilaxis. Fél évente ECHO kontroll.

        Fenti leletet kaptam, szóban csak annyit mondtak, hogy a szívbillentyűvel van valami probléma, és ezt ellenőrizni kell. Nem küldtek sehova, csak a háziorvoshoz vigyem vissza a leletet. Tisztelettel kérem, hogy kicsit bővebben fejtsék ki számomra mit jelent pontosan ez az eredmény, jmivel még csak 48 éves vagyok. Köszönöm. H.Sz.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Szívultrahang témában

        Kedves kérdező! Összességében nem rossz az ultrahang, két billentyűn van egy kis eltérés: a bal pitvar és kamra közötti mitralis billentyű minimálisan, a bal kamra és a főverőér közötti aortabillentyű ennél kicsit nagyobb mértékben visszaenged (ez utóbbi egy 4-es fokozatú skálán 1-2. fokot kapott). Előfordulhat, hogy a billentyű állapota, a visszacsorgás idővel romlik (itt inkább az aortabill. esetében), emiatt rendszeres kontrollra kell járni, de ez alapján az ultrahangos lelet alapján egyelőre nem indokolt beavatkozás (nem nagy a regurgitáció, nem tágak a szívüregek, a főverőér kezdeti szakasza is normális tágasságú). A kardiológus még endocarditis profilaxist javasolt, ez azt jelenti, hogy pl. fogorvosi beavatkozás előtt antibiotikus védelem javasolt (billentyűhiba esetén kicsit nagyobb az esély arra, hogy a billentyűn baktériumok tapadjanak meg pl. fogászati gócból, ezért is nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia).



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-04-29 16:33:39; Megválaszolva: 2010. április 29., 16:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm. Pánikbeteg vagyok KB 8 éve. Fél évente járok kardiológia kontrollra. 2018 novemberi Holter: 75/mib,52-148 között, sr, nem fibrillal, gyakori tachycardia, elvétve KES, SI:0. 2019 januári holter: 73/min, 49-132 között sr nem fibrillal,...
        Jónapot.Mostnábam napközbe a vérnyomásom 126/54/70 de ha mozgok akkor felmegy 145/70/73 esténként pedig 116/48/60. Voltam magán kardiologusnál még mielött elkezdödött ez a probléma azt mondta minden rendben van magas vérnyomásos betegségem...
        Tisztel Doktorúr/Doktornő! Február folyamán immár 4. alkalommal vastagbélrükrözésem lesz. Legutóbb Buscopan és Dolargan koktélt kaptam bódítás céljából, amitől rövid ideig gyors és erős lett a szívverésem, emiatt rosszul lettem. A...
        Kedves Webdoktor Körülbelül 3 hónapja költöztem haza Magyarországra külföldről, ahol nagyon stresszes és megterhelő munkát végeztem. Akkor jött rám egy furcsa rosszul lét, amit nem tudtam sehova tenni, gondolom pánikroham lehetett. Ez...