Kardiológiai vizsgálat

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

57 éves cukorbeteg túlsúlyos nő vagyok. 2009 08.08.-án echocardiograpfia vizsgálaton vettem részt, melynek az eredménye:
Norm. szívüregi dimenziók.Szabályos ao. és mitr. bill. mozgások. Doplerrel egyéb kóros áramlást nem láttam. Koncentrikus bal kamra hypertrophia észlelhető. Intracardialis thrombus nem látható. Pericardialis fluidum nincs. Szegmentalis fali mozgászavart nem láttam. Jó globális (szisztolés és diasztolés) bal kamra funkció.
Ezután következett a terheléses majd a szívizotópos vizsgálat.
Terheléses vizsgálat eredménye:
2. fok.-ban szubmax. frekv.-át panaszmentesen elérte. Hypertonias RR válasz. II-III-aVF-ben szignif.STd provokalodott. DT MIBI jav.
Szívizotópos vizsgálat időpontja: 2009 11. 10.
Eredménye:
Perfúziós szívizomszcintigráfia nyugalomban
Radiofarmakon: 99mTc-tetrofosmin Aktivitás: 300 MBq
Az elkészült vizsgálat metszeti képein a bal kamrai myocardium jó jel-zaj viszonnyal ábrázolódott. A bal kamra ürege normális tágasságú. A myocardium területén az aktivitás elszolása kissé egyenetlen, az elülső falon körülírtabb diszkrét aktivitáscsökkenés figyelhető meg.
Perfúziós szívizomszcintigráfia terheléssel
Radiofarmakon:99mTc-tetrofosmin Aktivitás: 650 MBq
Az elkészült terheléses vizsgálat metszeti képein a bal kamrai myocardium jó jel-zaj viszonnyal ábrázolódott. A bal kamra ürege normális tágasságú. A myocardium területén az aktivitás eloszlása kissé egyenetlen, az elülső falon aktivitáscsökkenés látható, mely a korábbi nyugalmi vizsgálat azonos metszeti képeivel összehasonlítva terhelés hatására kifejezettebb lett.
LVEF: 54%
Orvosi vélemény:
Kifejezett elülső fali tranziens szívizomperfúziós zavar jelei. A nyugalmi elülső fali eltérés elsősorban mamma abszorpció következményének tartható. Jó globális bal kamra funkció.
A fenti vizsgálálatok elvégzése után a kardiológusom szívkatéterezést írt elő, amit én nem szívesen vállalnék.
A fenti leletek alapján szükséges e számomra ez a kockázatos, veszélyes eljárás?
Lehet e ezt a szívproblémát gyógyszerekkel, konzervatív módon évekig egyensúlyban tartani?
A fenti problémámra várom a Doktornő/Doktor Úr válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a Szívultrahang témában

Kedves kérdező! Tekintve, hogy Ön túlsúlyos, cukorbeteg, és az ultrahangon észlelt szívizom-megvastagodás alapján valószínűleg hypertoniás is, fennáll az esélye a koszorúér-betegségnek. Ún. stabil anginás panaszok esetén (amikor mindig egy adott terhelésnél jelentkezik a fájdalom) megpróbálható a gyógyszeres kezelés, de ez függ a panaszoktól, a vizsgálati eredményektől is, egyéni mérlegelést igényel. Az Ön esetében már maga a cukorbetegség is, valamint a kis terhelési szinten jelentkező EKG-eltérés, és az izotópos vizsgálat során észlelt kiterjedt elülső fali keringészavar fokozott rizikót jelent (vagyis nagyobb eséllyel várható infarktus kialakulása az elkövetező néhány évben). Ezek alapján indokolt, javasolt a koszorúér-festés elvégzése, melynek alapján el lehet majd dönteni, elegendő-e a továbbiakban a gyógyszeres kezelés, vagy tágításra, esetleg bypass-műtétre van szükség.

Kérdés: 2010. március 16., 19:36; Megválaszolva: 2010. március 16., 19:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE