• Mitr. prolapsus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteletem Doktorúr/nő!

        Én egy 31 éves nő vagyok.Tavaly decemberben voltam szívultrahangon mert a terheségem allatt volt egy kis extrasystolém és ezért kivizsgáltak ASD? gyanújával.Szeretném az eredményről az ön véleményét is ki kérni.

        Mitralis billentyű:vékony, prolabál      MI:jelzett

        Aorta gyök:30mm  Aorta billentyű:vékony  Ao vmax:1, 7m/s   AI:0                                                                                               

        Tricuspidalis billentyű:vékony  TI:0      Pulmonalis billentyű:vékony

        Bal kamra végdiastolés átmérő:46mm  Bal kamra végsystolés átmérő:29mm

        Septum vastagsága:11mm  Hátsó fal vastagsága:10mm   Bal pitvar:39x52mm

        Jobb pitvar:41x37mm    Jobb kamra:28mm  Ejectiós frakció:     Teicholz:60%

        Doppler: E:0, 86 m/s    A:0, 81  m/s

        Vélemény:Hyperkinesis  /ez mit jelent? /

        Normális tágasságú szívüregek, jó bal kamrai pumpafunctió.Körülírt falmozgászavar nem látszik. Mitr. prolapsus. ASD nem látszik

        Szeretném megtudni hogy ez mit is jelent és hogy milyenek a szív értékeim.Normális vagy nem olyan jó? Lehet e ezen változtatni sportal vagy egyébb megoldásokkal?  

        Válaszát előre is köszönöm.                                      

        WEBBeteg szakértő válasza a Szívultrahang témában

        Kedves kérdező! Az ultrahangon csak kisebb eltérés látható, ez a bizonyos mitralis prolapsus. Ilyenkor a bal pitvar és kamra között szelepként funkcionáló billentyű egy kicsit lazább, nem zár tökéletesen, jelen esetben azonban csak "jelzett" mennyiségű vért enged vissza. Ez nagyon gyakori és ártalmatlan eltérés, nem kell miatta izgulni. A hyperkinesis arra utal, hogy a szív gyorsabban, erőteljesebben húzódott össze (ez lehet akár az izgalom miatt felszabadult stresszhormonok hatása is). A prolapsust időnként érdemes ellenőriztetni, de életmódbeli korlátozásra emiatt nincs szükség, a sport az extrák, a hyperkinesis szempontjából is jó hatású lehet.


        Kérdés: 2010-02-09 21:52:55; Megválaszolva: 2010. február 09., 21:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
        Anyukám cukorbeteg, 4-szer ad be inzulint.Hétfőn szívkatéterezésre kell mennünk, mert a szív koszorúerei beszűkültek,nagyon elmeszesedtek.AZT szeretném tudni,hogy reggel beadhatja-e az inzulint és reggelizhet-e vagy éhgyomorra kell mennie.A...
        Tisztelt Doktornő! Állapotom megítélésében szeretném segítségét kérni, rosszullét, elgyengülés után júliusban sürgősségi ellátás keretében kardiológiai vizsgálaton szívelégtelenséget állapítottak meg. Megelőző időszakban...
        Üdvözlöm. Régóta van panaszom. Fekvő helyzetben sohasem éjjel szívdobogás érzésem van rövid ideig tart (néhány össze vissza ütés)de gyakran pár percenként.Ez előtt a tünetek előtt főleg a jobb oldalamra forduláskor ritkán...
        Tisztelt Címzett! Arra kérném tisztelettel, hogy adjon útbaigazítást mi tévő legyek, hova tovább, mire gyanakszik, mit kéne még kivizsgáltatni (Kardiológia? ; Endokrinológia? ; Neurológia? ; vagy egyéb? ). Őszintén, szólva, este már nem...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr? Már közel három éve pánikbeteg vagyok. Több, mint másfél évig szedtem a Cipralexet és Frontint, amitől jobb lett a közérzetem és elmúltak a rohamok. Sajnos a munkahelyem miatt egy nagyon erős időszakon voltam...