Szívritmuszavar? Magas vérnyomás?

Kedves Doktornő!

30 éves nő vagyok, 3 év óta jelentkeztek nálam az alábbi tünetek, amelyek mostanában kezdtek csak igazán eldurvulni, hirtelen terheléstől függetlenül fellépő szívdobogásérzés, ha egy kicsit lépcsőzöm már nehézlégzés, kifulladásérzés, sőt volt olyan, hogy futás közben hirtelen elerőtlenedem, és ájulásérzés kapott el, elgyengülnek a karjaim.

Orvosom csinált ekg-t, azt mondta, hogy a stressztől lehet, nyugodjak meg.

Idén értem el nála, hogy elküldjön egy komolyabb kardiológiai kivizsgálásra.

Szívultrahangot, terheléses ekg-t csináltak, most a holterra várok.

Addig is szeretném megkérdezni, hogy az alábbi eredmények alapján mi lehet a bajom, mert konkrét tájékoztatást eddig még nem kaptam.Szívultrahang eredményeim:

Ao gyök 24, Ao-asc 31, BP: 35, Jk: 26, Bk: 29-48, Septum: 13-8, Hátsófal: 13-8, 4.ü-bil Bp: 41, jp: 38, bk, kiár seb: 0, 85 m/s E/a 72/60, Dt msec Ef 64%

MMV kissé lazább, de nem prolabal. Norm. üregátmérők, jó Bkf.

A terhelésen ezt írták: terhelés alatt vezetési vagy ritmuszavar nem volt, azonban pihenés elején visszatérően voltak supraventicularis futamai, melyet egy alkalommal kapcsolat kamrai ES indított. A tachycardia regularis volt, kb. 300/perc frekvenciájú, St-szakasz deprimált lett (retrograd P-hullám? ) , rövid RP miatt típusos AVNRT valószínű, Ischemia-releváns Ekg- eltérés normál komplexumokban nem volt.

Már kezdek nagyon megijedni, hogy valami nagyon komoly bajom lehet, mert amikor előjön ez a gyors szívdobogás nagyon rosszul érzem magam, el tudnék ájulni.

A vérnyomásom is elég ingadozó, valamikor magasabb 130-on felüli (orvosnál az idegesség miatt 160-at is szoktak mérni) , ha már 130 akkor már fáj a tarkóm, és most a nyáron előfordult hogy jó párszor vérzett az orrom is, de sokszor mikor mérem normál értéken van. És mégis rosszul érzem magam.

Sajnos nem is lehet kiszámítani, hogy mitől jön elő ez az egész összevissza szívdobogás, mert nem csak terheléskor jelentkezik, hanem pl.  a munkahelyemen, de még pihenéskor is,  nagyon rémísztő tud lenni.

Lehetséges, hogy a vérnyomásom sem jó, vannak olyan időszakok mikor magasabb lehet, csak akkor pont nem mérem, és így nem mutatható ki?

Általában menstruáció előtt is meg szokott emelkedni, és az orrvérzés akkor sűrűbben fordul elő!

Nagyon szeretnék már babát vállalni, de így, hogy még nincs meg a konkrét bajom, nem merek belevágni!

Szíves válaszát előre is köszönöm.

Anita

 

 

WEBBeteg szakértő válasza magas vérnyomás témában

Kedves kérdező!

A szívultrahang leleten nincs semmi eltérés, a terhelés során azonban indukálható volt egy ritmuszavar, ami okozhatja a panaszokat. Ez a bizonyos AVNRT egy kis elektromos hibát jelent a szívben, ami esetenként szapora pulzust okoz. Kardiológusa a Holter lelet birtokában minden bizonnyal el fogja küldeni aritmia/elektrofiziológiai szakrendelésre is (fontos, hogy ide vigye a ritmuszavarokat rögzítő EKG-kat, leleteket) . Ez a fajta aritmia gyakran középkorú nőkben jelentkezik először, de fiatalabb korban is előfordulhat, a tüneteket gyakran pánikkal azonosítják. A tendencia az, hogy egy idő után sűrűbben és hosszabb ideig jelentkezik, ráadásul a terhesség is "hajlamosít" a ritmuszavar gyakoribb előfordulására, emiatt mindenképpen indokolt még a gyermekvállalás előtt kivizsgáltatni. Amennyiben tényleg ez a típusú ritmuszavar áll fenn, katéteres úton általában megszüntethető a probléma, erről az elektrofiziológus fogja bővebben tájékoztatni.

A vérnyomást tekintve, lehet, hogy csak egyszerű fehérköpeny-jelenségről van szó. A kissé emelkedettebb értékek miatt mindenesetre érdemes odafigyelni a sóbevitelre, a diétára, a testmozgásra. ABPM (24 órás vérnyomásmérő) , illetve otthoni vérnyomásnapló (pl. a menstruáció előtti napokban rögzítve) segíthet a kezelőorvosnak az értékelésben.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 06., 18:19 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 18:19
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szédülés, rosszúllét, szív...
Kedves Doktor Nő/Úr! Augusztus óta küzdöm egy problémával, ami megkeseríti a minden napjaimat. A fő tünetek erős szédülés, ájuláshoz közeli...
Vérnyomás, mellékhatások?:)
Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok, kb másfél éve szedek vérnyomáscsökkentőt. A kivizsgálásokkor Kardiológus Concor Amlo 5/10 mg-t javasolt....
Milyen gyógyszert javasolna?
Kb. 20 éve szedek szinte kezelhetetlen magas vérnyomásra Adalat GITS 30 gyógyszert, egyedül ez használ. Mellékhatásként 3-szorosára dagadt a bokám...
Fiatalkori aorta szűkület
19 éves fiamnál két éve diagnosztizáltak veseaorta szűkűletetet, amit a magas vérnyomás okának keresése közben fedeztek fel. Vérnyomáscsökkentő...
Lüktetés MPS miatt?
Tisztelt Dr. Nő/Úr! 16 évesen diagnosztizáltak nálam örökölt magas vérnyomást, és vele együtt MPS-t. Tudomásul vettem hogy alkalmanként...