Diagnózis értelmezés

Tisztelt Doktornő/úr!

Tegnapi nappal voltam kardiokivizsgáláson (ultrahanggal) és az alábbi eredményt hozta:

s.r.HR: 126/min Pd: 120ms PQ: 154ms QRS: 98ms QT: 306ms QTc: 444ms Ppulm., aZV3, ST végig izoel, T poz, Ao gyök: 23mm, Bp 29mm, JK 15/25mm, Septum: 10mm, HF: 9 mm, DS: 23mm, DD 41mm, EF 72% pulm.seb 1m/s, hyperkinetikus balkamra, mitr.mellső vitorlán prolapsus, E: 0, 8m/s, A 0, 6m/s, jelzett MI, ao.seb 1, 2m/s, AI: nincs, súlyos TI nem látszik, pitvari sövény zártnak tűnik.

vélemény: keringési hyperkinezis, mitr.prolapsus kicsi insuffal. megtartott balkamra funkció.

A vizsgálat "hevében" nem minden doktori értelmezésre tudtam figyelni, ezért ha megtenné, hogy köznyelvi módon leírná nekem, hogy mit jelent mindez? Ami megmaradt bennem a doktorúr szavaiból, hogy születésemtől fogva van a szívbillentyűvel némi probléma (nem tudom mi) , illetve még valamilyen kisebb probléma és a mellékvese (? ) adrenalintúltermelése okozza a szapora szívverést. A javaslata 2x10mg, majd 2x20mg, később 2x25mg Betaloc, Magnézium pezsgőtabletta és rendszeres sport. Továbbá, hogyha esetleg foghúzásra vagy valami hasonlóra kerül sor, ami gyulladást válthat ki, akkor azt megelőzően szedjek valamilyen antibiotikumot, hogy ne menjen rá a szívemre (? ezt nem értem miért? ) . Illetve javasolta a légzésfunkció elvégzését, mert az EKG-n (? ) lát valamiféle asztmára utaló jelet...

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Rita

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívultrahang témában

Kedves Rita!

Az ultrahangon nincs különösebb eltérés, annyi  valóban leírásra került, hogy a bal pitvar és a bal kamra közti billentyű lazább, nem zár tökéletesen, kevés vért visszaenged (ezt jelenti a prolapsus és a jelzett MI) . Ez egy születés óta fennálló, jóindulatú eltérés, teendő általában nincs vele, bár sok kellemetlen tünetet tulajdonítanak neki. Ez a fajta billentyűeltérés (főleg, ha a billentyű megvastagodott, illetve jelentősebb rajta a visszacsorgás) hajlamosíthat a baktériumok megtapadására, aminek következtében szívbelhártya-gyulladás jelentkezhet. Pl. egy fogászati beavatkozás kapcsán is bacik kerülhetnek a véráramba, amik normálisan nem okoznak gondot, de egy ilyen billentyűn nagyobb valószínűséggel telepednek meg - ezért ilyen esetben érdemes antibiotikumot bevenni a beavatkozás előtt egy órával - a fogorvosnak is jelezni kell ezt.

A mellékvese túltermelése leginkább a stresszreakcióra utalhat - a vizsgálat miatti izgalom adrenalinfelszabadulást, az pedig szapora szívverést, erőteljes szívizom-összehúzódásokat, hyperkinetikus keringést okoz.

Az EKG-n az egyik hullám, a P-hullám kissé nagyobbnak tűnt, mint normálisan lennie kellene (ez P pulm.-ként szerepel a lapon) , ami általában a szív tüdőbetegség miatti túlterhelésekor látható. Az ultrahangon ugyan nem volt erre utaló jel, de egy légzésfunkció elvégzése nem árt. (A szapora szívverés következtében is kialakulhat hasonló eltérés az EKG-n...) .

 Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. június 12., 21:12; Megválaszolva: 2009. június 12., 21:12
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás