• Nehézlégzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        21 éves hallgató vagyok. Már egyszer tettem fel hasonló kérdést, azóta voltam is egy-két vizsgálaton, azonban semmit nem sikerült diagnosztizálni.

          A problémám az, hogy egy igen stresszes időszakot követően (akkoriban sok kávét is fogyasztottam) egy hónapon belül beállt nálam a nehézlégzés, a magas pulzusszám, vérnyomás és meg is híztam 5 kilóval (Jelenleg 174 cm magas és 74 kiló vagyok)

          Ez már több mint egy féléve tart. Már kétszer voltam kardiológusnál, ott nem mutattak ki semmit, bár ez nem lep meg. A vérképem rendben van, cukor úgyszintén.

         Azóta próbálok kiegyensúlyozottabban élni (jóval több testmozgás, koffeint egyáltalán nem fogyasztók, vegyes étrend - tehát amit csak ajánlani lehet.) De sajnos ezek ellenére sem javul a helyzet. Metróban, tömegközlekedésben, zárt helyiségekben nem érzem különösen rosszul magam.

          Mostanság (kb. két-három hete) arra lettem figyelmes, hogy ébredéskor, illetve étkezést követően szokatlanul nagyokat dobban a szívem, ami igen zavarba ejtő és kellemetlen érzés. Érdekes módón ezzel a jelenséggel néha rémálmok is párosulnak (pl. vízben való fulladás). A nehézlégzés reggel és este fokozódik, de egész nap jelen van, ezért állandóan sóhajtoznom kell. A mellkasom környékén kellemetlen érzés fordul elő, de nem fáj.

        A kérdésem az lenne, hogy nincs-e valamilyen sejtése arról, hogy ez mégis mi állhat a tünetek felett? Sajnos egyre több hasonló cipőben járó embert ismerek, de ők sem kaptak még választ erre, annak ellenére, hogy ki lettek vizsgálva. Nagyon zavarja a mindennapi életemet és a találgatás is kezd fárasztó lenni, hogy mégis mitől lehet ez.

        A válaszát előre megköszönöm!

        Eldár

        WEBBeteg szakértő válasza a nehézlégzés témában

        Kedves kérdező!

        21 évesen valóban fiatal, hogy ilyen panaszok miatt kelljen aggódni. Ha a kardiológus nem talált semmit, az mindenesetre megnyugtató. Feltételezem, történt szívultrahangos vizsgálat is, de nem írja, történt-e 24 órás Holter felhelyezés. Ezzel (illetve esemény Holterrel vagy transztelefonos EKG-val, ha elérhető) meg lehetne nézni, nem valamilyen ritmuszavar áll-e a szívdobogásos panaszok mögött. A magas pulzusszám és a fulladásos panaszok miatt még pajzsmirigy irányú kivizsgálás jön szóba, hiszen előfordulhat, hogy egy struma, ami ránézésre alkati okokból nem feltűnő, nyomási tüneteket, légszomjat okoz (annak ellenére, hogy a hízás nem feltétlenül illik bele a pajzsmirigy-túlműködés képébe). A nehézlégzés okának felderítésében tüdőgyógyászati (légzésfunkciós) vizsgálat is segíthet. Addig is próbáljon kevésbé stresszelni a panaszok miatt, azokat esetleg a fokozott önmegfigyelés, és az ehhez társuló ijedtség is fokozhatja.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        Dr. Bene Orsolya
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-08 20:25:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 08:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: