EKG lelet és ritmus zavar

Tisztelt Dr Nő Három évvel ezelőtt derült ki hogy igen magas vérnyomásom van, kaptam rá gyógyszereket és vízhajtó /Furon/, és pulzus lassító /Bisoprolol 2, 5 mg/ Azóta a vérnyomásom rendbe van 120/74 és 130/80 közt csak izgalom vagy orvosi rendelő hatására megy fentebb. A pulzusom néha kevés is van hogy csak 52 vagy 56 nyugalmi helyzetbe. Vízhajtót van hogy csak 3 naponta veszek be akkor is csak felet mert nem vizesedem. Rendszeresen biciklizek, mellkasi fájdalmam nincs és nem fulladok. Viszont jelentkeznek szív ritmus zavarok amik meg ijesztenek. Eleinte nem tudtam hogy ez az csak neten olvasgatva jöttem rá. Leginkább torokban érezhető fura érzés nem fáj csak kellemetlen ijesztő mintha meg akadna a lélegzetem, volt hogy sikerült pulzust gyorsan ki tapintva elkapni, mintha kihagyna a szívem aztán gyors 1-2 dobbanás. Általában csak rövid ideig tart és pont olyankor amikor nyugalmi állapotban vagyok fekszek-ülök. Emiatt elkezdtem magnéziumot szedni ami sokat javított volt hogy hetekig se jött elő. Viszont ami igen furcsa hogy leginkább akkor jelentkezik ha kevesebbet aludtam előtte vagy ha mondjuk ismerős társaságban alkoholt fogyasztottam. Nem részegségről van szó! 1-2 feles vagy sör, és érdekes hogy nem akkor jelentkezik ritmus zavar hanem amikor már ürül kifele a szervezetemből, nem értem mi köze lehet ennek a szívhez? , és mit lehet ellene tenni? Lehet csak idegeskedés? Voltam kardiologián csináltak EKG t de semmit nem mondtak és gyógyszert se kapok a szívemre csak azt a pulzus lassítót. Meg próbálom le írni amik rajta szerepelnek: Cyanosis icterus oedema nincs. Ritm szivhangok EKG sr 84/ min bal tengelyállás. PQ -0, 16, QRS 0, 08 II, III AVF ben rs, ie. ST-k, poz T-k Intervais: RR 717 ms P 108 ms PR 160 ms QRS 82 ms QT 340 ms QTC 405 ms P II 0, 10 mv S V1 0, 91 mv R V5 1, 42 mv Sakol 2, 35 mv Abnormal Left Axis deviation Left anterior F block Két kérdésem lenne: Először is az Ekg adataim utalhatnak valami szív betegségre? koszoru ér szűkület vagy ritmus zavar? A másik kérdésem ha az ritmus zavar amit fentebb le írtam mit lehetne ellene tenni? és mi köze mind ehez az esetleges kialvatlanságnak vagy alkohol fogyasztásnak? Tisztelettel és köszönettel: R. Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza EKG témában

Kedves Kérdező, az EKG görbe súlyos eltérést nem mutat, de vérnyomás problémára utaló jelek vannak. A kialvatlanság hatására nő a stresszhormonok szintje a szervezetben, ami ritmuszavart okozhat. Az alkohol közvetlenül is hozzájárulhat ritmuszavar kialakulásához, de esetleg másodlagosan a vérnyomás változása, illetve a vér és a sejtek ion szintjének megváltozása is ritmuszavar létrejöttét eredményezheti. Úgy gondolom, hogy a panaszokra tekintettel a szív ultrahangos vizsgálatának elvégzése javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. december 17., 18:14; Megválaszolva: 2015. december 18., 19:10
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
EKG értékelés kérdés (emelt J...
Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a csatolt nyugalmi EKG felvétel rendben van-e, vagy lát valami rendellenességet benne? (A...
Kiértékelés
Tisztelt Doktornő! EKG eredményemmel kapcsolatban kérdezem, mit jelent az alábbi: 77/min prog SR, balra du. R tengely normátvezetés, V 3-6-ig jelzett ST...
Ekg felvétel
Üdvözlöm! Lányomnak többször is készítettúnk iphone watch karórával ekgt, mert sokat szédül, fáradékony. (voltunk háziorvosnál, vitaminokat...
Ekg eredmény
HR: 99 Pd: 94 ms PQ: 130ms QRS: 98ms QT: 362MS QTCB: 464ms ST: 92ms TD: 172ms P ax: 30 QRS ax: 48 T ax34 QRS-T ax (3D) 17
EKG eltérés
Tisztelt Szakértő! Pár napja érzékelek időnként enyhe mellkasi nyomást, szúrást, a bal mellem fölött a hónalj irányába. A vérnyomásom az...