Fiatalkori aorta szűkület

19 éves fiamnál két éve diagnosztizáltak veseaorta szűkűletetet, amit a magas vérnyomás okának keresése közben fedeztek fel. Vérnyomáscsökkentő szedése mellett (meramyl) közölték, hogy éves felülvizsgálat szükséges. Két nappal ezelőtt voltunk az éves kontroll vizsgálaton, ahol az alábbi eredmények születtek az ultrahangos vizsgálat során. Bal kamra Vold: 138 mm, Vols: 70mm, EF: 49%, BP hossz: 51 mm, JP 51 mm, Hátsó fal: 10mm, Ivs: 10 mm Kiáramlási seb: 1 m/s, E: 80 cm/s, A 40 cm/s DT: 200ms, Aorta ascendens: 29 mm, IVC: norm. Coarct aortae, max grád 38 Hgmm, diast grád minimális. Szegmentális falmozgászavar nincs. Enyhén csökkent systolés bal kamra funkció, BK nem tág. Normális mitralis beáramlás. Mitrális regurgitatio nincs. AI I-II, bicsup ao bill. Norm. jobb szívfél. TI jelzett. JKSNy nem számítható. Peric folyadék nincs. Vélemény: Coarct aortae a szignifikancia határán.BK diszf. eredete ismeretlen. ACA dózisát megemeltem. Vérnyomásnaplót vezessen. Szív MR javasolt. Kérdés: aorta morfol, soarct szignifikanciája, BK diszfunkció aggasztó, oka? Volt EKG: sr 76/min, inkomplett JSZB, RTG röngen is. A fiunk életerős, 192 cm. magas fiatalember. Eddig teljesen panaszmentes, a betegsége ki sem derült volna, ha egyszer - már vagy három éve - meg nem mérem az új vérnyomásmérővel a vérnyomását. Sok mindent olvastam a neten, de ahogy egyre többet olvasok, egyre kétségbeesettebb vagyok. Ezért fordultam Önökhöz, hogy a leletek alapján egy forgatókönyvet kapjak a betegség kezeléséről, gyógyításáról.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza magas vérnyomás témában

Kedves Kérdező! Először is, ne essen kétségbe. Szerencse, hogy időben kiderültek ezek a problémák. Az aorta ér és a billentyű eltérés veleszületett elváltozás, de javítható szükség esetén műtéttel. Az MR vizsgálat segítségével lehet erről dönteni. Az mindenesetre nagyon fontos, hogy nehéz súlyok emelgetése, erőlködés kerülendő. Javaslom, hogy a következő vizitre írja össze a kérdéseit, és a fia is, hiszen neki is tisztában kell lennie a teendőkkel, és feltétlenül kérjenek időt a kardiológustól ezek tisztázására. Érdemes a pályaválasztásnál, munkába állásnál is figyelembe venni ezt az egészségügyi problémát. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. október 09., 14:41; Megválaszolva: 2014. október 11., 19:23
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szédülés, rosszúllét, szív...
Kedves Doktor Nő/Úr! Augusztus óta küzdöm egy problémával, ami megkeseríti a minden napjaimat. A fő tünetek erős szédülés, ájuláshoz közeli...
Vérnyomás, mellékhatások?:)
Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok, kb másfél éve szedek vérnyomáscsökkentőt. A kivizsgálásokkor Kardiológus Concor Amlo 5/10 mg-t javasolt....
Milyen gyógyszert javasolna?
Kb. 20 éve szedek szinte kezelhetetlen magas vérnyomásra Adalat GITS 30 gyógyszert, egyedül ez használ. Mellékhatásként 3-szorosára dagadt a bokám...
Lüktetés MPS miatt?
Tisztelt Dr. Nő/Úr! 16 évesen diagnosztizáltak nálam örökölt magas vérnyomást, és vele együtt MPS-t. Tudomásul vettem hogy alkalmanként...
Magas vérnyomás, szívritmus zavar
A problémám ott kezdődött, hogy 3 évig versenyszerűen kosárlabdáztam, ami mindennapos kemény edzést jelentett, hozzászoktam a mozgáshoz, majd...