• Látászavar? (2)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Papp Júlia doktornő! Már írtam Önnek a fenti címmel, arról, hogy fekete folt felvillanásszerűen jelenik meg szemmozgásra, akkor azt írta, h ez üvegtesti hártyaleválásnál akkor jelenik meg, hogy a Weis-gyűrűnél válik. Két kérdésem lenne: az egyik, hogy ez már a retinánál van? És ha igen, akkor ez ahogy továbbválik el fog múlni, vagy örökre megmarad? A másik, hogy mekkora a kockázata, hogy ez rosszabbodik? Örülnék, ha ezeket még a kontroll előtt tudnám, csak megnyugtatásképp.

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! A Weis gyűrű az üvegtesti határhártya kör alakú megvastagodása ami a látóidegfő körül körben tapad. Itt tapad legerősebben a határhártya. A többi részen közvetlenül a retina előtt fekszik, de már kevésbé tapad, könnyebben el tud emelkedni a retinától. A panaszok, tünetek akkor kezdenek javulni, ha a látópályából, a fény útjából kikerül, lesüllyed, arrébb úszik például. Szinte mindenkinek a kor előre haladtával kialakul az üvegtesti határhártya leválása - Ön egy picit megelőzte a korát. Nem önmagában a határhártya leválása a kérdés - ugyanis például vitrectomia során műtétileg eltávolítják a teljes üvegtestet, határhártyástól, mindenestől és előfordul, hogy "csak" sima folyadékkal pótolják a retina mégis szépen fekve marad. A fontos kérdés, hogy leválás során nem húzza-e az erős tapadási pontoknál az üvegtest magával a retinát. Ezt kontrollon, ultrahanggal stb. meg lehet találni és ezekre kell odafigyelni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 29., 22:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 14:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: