Látás változás

Tisztelt Doktor Úr! Két napja vettem észre , hogy ha pl a nAp által erősen megvilágított fehér ajtót nézem a lakásban , akkor mintha csillogna a felület. (Olyan , mint amikor a friss havon csillognak a napsugarak) Apró kis (nehezen tudom leírni) pici fény mozgások az egész látóterében ,apró S alakban , mintha azokon végig futna a feny. Tegnapelőtt erősen megvilágított fehér felületen és az égbolton is láttam, ahol nem lehet mire fókuszálni. Ma már kevésbé volt feltűnő, az égen például egyáltalán nem láttam már, pedig hasonló fényviszonyok voltak. Bárhová máshová nézek ott nem látom ezeket a picike fenymozgasokat. Viszont ha kevésbé fényes tárgyat nézek és ha elpillantok, akkor látom a falon a körvonalait. (Hasonló mint amikor véletlenül lámpába vagy napba néz az ember) ,de sima nem világító tárgyakkal és egy másodpercig látom . Egyre több a látóteremben megjelenő úszkáló kis folt (ha jól tudom üvegtesti homály a neve?) Szerintem most vannak újabbak. Lehet összefüggés a fent leírt érzékeléssel és az új foltokkal? Most érzem , hogy fáradtak a szemeim , néha szúr is. Tavaly COVID fertőzés után hasonlóan érzékeny volt a szemem a fényre , de pár hét alatt elmúlt. Inzulinrezisztenciam és pajzsmirigy alulműködésem van és sajnos jelenleg túlsúlyos is vagyok illetve sok stressz ért mostanában, 139-142 volt a vérnyomásom az utóbbi pár napban. Elnézést , hogy ilyen összevissza lett a levelem, nehéz körül írni a tapasztalatokat. Holnap foglalok időpontot vizsgálatra, csak szerettem volna előtte megkérdezni Önt is. Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Dr. Cserháti Zoltán válasza látászavar témában

Kedves Hölgyem!

A panaszokat többször átolvasva is arra gondoltam, hogy a háttérben az ún. úszkáló homályok állhatnak, de ennek kizárására szemészeti vizsgálat javasolt (UH vizsgálattal kiegészítve). A szemgolyó belsejét kitöltő kocsonyás anyag az ún. üvegtest, és itt találhatóak az úszkáló homályok is, azonban nem feltétlenül ez okozza a panaszokat. Ha valakinek kötegesebb, lemezesebb szerkezetű az üvegtest állománya akkor is tapasztalhatnak ilyen panaszokat. Mivel cukorbetegség miatt kezelés alatt áll pupillatágításos vizsgálatot is javasolnék.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2022. január 30., 18:28; Megválaszolva: 2022. január 30., 20:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szememben ...
Látászavar. Szedüles
Látászavar
Kb másfél órája a jobb, retina-műtött (2014: PPV, epiret.membráneltávolítással, majd 2015-ben szürkeh.) szemem előtt femete festék...
Perifériás látótérkiesés...
Szemészeti vizsgálatok
Tisztelt Doktor! Pár hete felerősödtek látászavar panaszaim, aminek szeretnék most már a végére járni. Főleg félhomályban látok rosszul, apró...