Látászavar

Kb másfél órája a jobb, retina-műtött (2014: PPV, epiret.membráneltávolítással, majd 2015-ben szürkeh.) szemem előtt femete festék-elmosódáshoz hasonló hosszanti folt jelent meg, apró, csillogó cseppecskékkel. Mintha valami úszott volna a szemem előtt. Ijesztő volt, gyengeség-érzés kísérte, de a feketeség fokozatosan halványodott 2-3 percig tarthatott, szerencsée egyelőre elmúlt. Hétvége lévén, az operáló kezelőrvosomat nem tudom elérni - egyébként pár napja voltam nála kontrollon, minden (az oct is) rendben volt. Mi lehet ez, van-e sürgős teendő? Mielőbi válaszukat várva, köszönettel! K. Klára

Dr. Cserháti Zoltán válasza látászavar témában

Kedves Hölgyem!

Amennyiben a korábban retina műtéten átesett szemén lát bármilyen "fekete, elmosódott" foltot, kérem, hogy mihamarabb forduljon szemészhez, lehetőleg abban a kórházban, ahol operálták.

Az epiretinális membrán eltávolítását követően nem mindegy, hogy levegővel, gázzal, folyadékkal vagy éppen szilikonolajjal töltötték fel a szemgolyót. Előbbiek gyakoribbak, és gyakran tapasztalnak ehhez hasonló panaszokat, azonban, mivel már évek óta volt a műtét ez nem valószínű.

Ehhez hasonló panaszokat él meg az, akinek levált a hátsó üvegtesti határhártyája is, azonban az Ön esetében ez sem áll fenn, mivel azt a műtét során eltávolították valószínűleg.

Kizárásos alapon maradnak a különböző retinát/ideghártyát érintő problémák, mint pl. a szakadás vagy esetleg egy leválás, azonban ezt így megmondani nem lehet.

Lehetséges, hogy ezek egyike sem áll fenn, azonban egy kontrollt mindenképpen megér a helyzet!

Remélem segítettem!

Üdvözlettel,

Kérdés: 2018. október 06., 16:03 ;Megválaszolva: 2018. október 09., 16:21
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látászavar
Tisztelt Doktorúr! Több, mint 10 éve vagyok rövidlátó, asztigmiával. Szörnyű látászavarom van, már több, mint fél éve. Az egyébként tiszta...
Látás változás
Tisztelt Doktor Úr! Két napja vettem észre , hogy ha pl a nAp által erősen megvilágított fehér ajtót nézem a lakásban , akkor mintha csillogna a...
Szememben ...
Látászavar. Szedüles
Perifériás látótérkiesés...