Egy szem probléma - 2

Tisztelt Szakértők! Előző, bal szemes látásromlásomat leíró levelem után szemészeti és carotis doppler vizsgálatom megtörtént, de nem találtak semmi ide vonatkozó problémát, így további vizsgálatokat javasoltak konzultálva a háziorvossal. Most neurológushoz jegyeztek elő. Az állapotom nem javult, de talán nem is romlott. Annyit fűznék előző levelemhez, hogy pár hónapja időnként enyhe (általában bal oldali) fejfájásom kezdődött néhány naponta, pedig előtte sosem fájt a fejem. Általában a látás elhalványodás előtt úgy tűnik, mintha a szívverésem ritmusában hajszál ereket látnék világos homogén felületeken (a háziorvos szerint ereket nem láthatok, csak akkor azt nem tudom, mit látok) , majd ha elmúlik ez a látáscsökkenés és jön az ezt esetileg követő "ködös" látás, akkor ezen "ködös" idő alatt a fényforrások körül szivárványos fényudvart is látok (csak a bal szememmmel) , oly módon, hogy belülről a kéktől, kifelé a vörösig egy teljes spektrum látszik. Ezen fénytörési anomália alapján én közvetlenül a szem érintettségére gondolok, persze valami által kiváltva. Ha fenn áll épp a helyzet, érdemes a sűrgősségire bemennem? Tudnak valamit a tünet fennálltáig vizsgálni (pl. szem nyomást) a szememen, ami nyomra vezethet? Vagy csak hazaküldenének, hogy nincs nekem komoly bajom, jöjjek rendelési időben, amikor meg épp nem jelentkezik a "hiba". Terhelni nem akarom feleslegesen a sűrgősségi betegellátót, de ugyanakkor a probléma igen zavaró, így megoldást szeretnék találni rá. Véleményüket várom és előre is köszönöm! Üdvözlettel: István

Dr. Papp Júlia válasza látászavar témában

Tisztelt kérdező! A látás elhomályosodás a fényforrások körül jelentkező szivárvány színű gyűrűk látása jellemző lehet mind pl. a zöldhályogra, mind pedig a migrénes fejfájás jellegzetes kísérő tüneteire. A ködös látást a zöld hályog betegségben a megemelkedett szemnyomás miatti szaruhártya vizenyő okozhatja. A vizenyő miatt megváltozott szaruhártya rostszerkezete pedig prizmaként viselkedve megtöri a fényt. Ezek a panaszok azért hosszabb regenerálódási időt vesznek igénybe. A "roham" idején érdemes felkeresni a sürgősségit.

Kérdés: 2011. július 07., 19:24 ;Megválaszolva: 2011. július 08., 17:13
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látászavar
Tisztelt Doktorúr! Több, mint 10 éve vagyok rövidlátó, asztigmiával. Szörnyű látászavarom van, már több, mint fél éve. Az egyébként tiszta...
Látás változás
Tisztelt Doktor Úr! Két napja vettem észre , hogy ha pl a nAp által erősen megvilágított fehér ajtót nézem a lakásban , akkor mintha csillogna a...
Szememben ...
Látászavar. Szedüles
Látászavar
Kb másfél órája a jobb, retina-műtött (2014: PPV, epiret.membráneltávolítással, majd 2015-ben szürkeh.) szemem előtt femete festék...