• Káprázó szem, különböző színlátás a két szemen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Az egy éve lezajlott pajzsmirigy betegségem után szemszárazság tüneteim lettek, melyet több-kevesebb eredménnyel műkönnyekkel enyhítek. A legutóbbi szemészeti vizsgálaton feltűnt, hogy a jobb szememmel nehezebben látom a táblát, nem homályosan, inkább káprázóan... Akkor ennek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. Néhány napja arra lettem figyelmes, hogy a szobai kislámpa fényénél a jobb és a bal szemmel másképp látok. A jobb szememmel szürkébben és sötétebben, a bal szememmel tisztábban és élénkebb, sárgásabb színnel. Nagyon megijesztett a jelenség. Mi lehet az oka? Természetesen személyesen is fel fogom keresni a szemészetet, de sajnos csak hetekkel későbbi időpontra tudtak előjegyezni.

        Válaszát előre is köszönöm.

        Csillagpor

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! Amint írta is a legfontosabb a szemész szakorvosi műszeres vizsgálat amely egyértelműen tisztázni fogja a panaszok okát. A káprázás és a két szem közötti szín intenzitásbeli különbségnek több oka lehet. Példaként a szemlencse elváltozását emelném ki, melynek hatására a fény megtörik és a homály miatt a színek tompábbak. Másik fontos ok a látóideg elvátlozása lehet - amely összefüggésben állhat a pajzsmirigy betegséggel is. Ilyenkor további vizsgáltok válhatnak szükségessé: pl. látótér, színes látótér, CFF, OCT stb. Addig is fontos a tünetek alapos megfigyelése, esetleg friss endokrinológiai vizsgálat ami segíthet a szemészeti vizsgálatok indikálásában.


        Végh János
        manuál-fizikoterapeuta Itt kérdezhet

         Végh János

        Kérdés: 2010-03-19 11:17:09; Megválaszolva: 2010. március 19., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: