• kanyargós ér

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Mit jelez a kanyargós ér! Szemvizsgálat eredménye!

        Tisztelettel kérem a válaszát! Nagyné

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szemvizsgálat témában

        Tisztelt kérdező! A szemfenéken futó érhálózat megjelenéséből, az erek lefutásából, az artériák és vénák kereszteződésénél tapasztalt jellegzetes kereszteződési tünetekből, az erek falának megjelenéséből lehet következtetni a szervezet érrendszerére. Egyes szisztémás betegséget pl. magasvérnyomás, érszűkület, cukorbetegség, vérrögösödési hajlam jellegzetes szemfenéki érelváltozás kísér. A magas vérnyomásra jellegzetes a lefűződésekkel tarkított, kifejezetten kanyargós érrendszer. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a kanyargós érrendszer - akár dugúhúzó erek - lehet teljesen egészséges egyén egyedi szemfenéki érrendszerének a megjelenési formája is. Önmagában csak a szemészeti vizsgálat leletéből tehát nem szabad messze menő következtetést levonni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010-02-23 07:10:28; Megválaszolva: 2010. február 23., 07:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: