• Szürkehályog, sárgafolt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok. Szemüveges, -2.5 dioptria mindkét szemre. Már tavaly nyár óta ködösen látok a bal szememmel. 2009 decemberében vizsgálták  meg a szememet a Tömő utcai ambulancián és többek között a következőket írták a kezelőlapra: 

        o.d.: ép státusz.

        o.sin. halvány első segmens, lencsében fokozott hátsókérgi homály és maghomály, retina: minimális epiretinaális membrán látható

        VÉL:Cat incip, ERM o.sin.

        Diagnózis: Sárgafolt és hátsó pólus sorvadás. 

        Az orvos megkérdezte, hogy érte e valamilyen fizikai sérülés a
        szememet illetve hogy szedtem e szteroidokat. Nem történt fizikai sérülés,   gyógyszereket nem szedtem, meg ha lehet kerülöm is - válaszoltam. Cukros sem vagyok. Nincsenek hiánybetegségeim, az átlagosnál szerintem egészségesebben táplálkozok. Én a dohányzást kérdeztem tőle, de azt mondta hogy biztos nem attól van, bár ajánlja a leszokást mivel nem tesz jót a makulának sem. Azóta már le is tettem. Az orvos azt is mondta, hogy ne reménykedjek a javulásban, arra viszont hogy milyen ütemben fog romlani ő sem tudott válaszolni. Időszakosan ill. panasz estén kontrollt javasolt. A bal szemem ha nem is napról napra de azért csak romlik. Sajnos a sok beteg miatt nem tudtam eleget beszéni a doktorral, így én a következőket kérdezném Öntől: 1. fog betegsége kiváltó ok lehet ilyen szembetegségnél? 2. Idegesség, stressz lehet e  oka  ilyen szemproblémának? 3. A bal szemem pupillája szemmel láthatóan nagyobb mint a jobb szememé. Következménye ez a betegségemnek? 4. Az interneten nagyon sok gyógyszerrel/gyógyhatású készítménnyel találkozni amiket szürkehályogra és makula degenerációra is javasolnak pl. Ocuvite Lutein, Lookseen, Bilutin Forte, Bilace,   Aloe Activator (szemcsepp amiről azt is irták, hogy visszájára fordítja szürkehályogot), Ginkgo Biloba. Ezek érnek is valamit vagy csak felesleges pénzkidobás? 5.Ön szerint lehet e lassítani, megállítani esetleg a visszájára lehet e állítani a látás romlását? Ha igen ahoz mit kell tennem? 6.Találkozott e már a munkája során, vagy tud e olyan hitelesnek mondható esetet, amikor a szürkehályog műtét nélkul elmúlt.

        Köszönöm a segítségét.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti probléma témában

        Tisztelt kérdező!








        Dr. Papp Júlia, szemész
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-18 21:17:54; Megválaszolva: 2010. február 18., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: