Opac in corp vitr. ls. kezelése

Címben megadott diagnózist kaptam. Eléggé zavaró fix folt akadályoz a látásban, különösképpen monitor előtt dolgozáskor. A szemész azt mondta 2017-ben, hogy nincs rá kezelés. Érdeklődöm, hogy azóta esetleg a lézeres kezelések, vagy bármi már fejlődött-e úgy hogy kezelhetővé vált a probléma? Mivel és hogyan tudom javítani a látásom? Hová érdmes fordulnom?

Dr. Cserháti Zoltán válasza úszkáló üvegtesti homályok témában

Kedves Hölgyem!

A szemgolyót egy kocsonyás anyag tölti ki, az ún. üvegtest. Ebben az üvegtestben előfordulnak ún. úszkáló és/vagy fix homályok, melyek alapvetően idősebb korban vagy éppen rövidlátóknál gyakoribb, és az Ön által is említett panaszokat okozhatja. Főleg világosban, világos felületen azt látjuk, mintha úszna vagy fixen egy folt/homály/szúnyog/légy/pókháló/bármi lenne a szemünk előtt. Azt kell tudni, hogy léteznek ma olyan lézerek, amelyek képesek ezeket a homályokat "szétlőni", ezáltal pedig kisebbek lesznek ezek a homályok, de véleményem szerint ezt nagyon fontos mérlegelni, hiszen számos veszélye van egy ilyen kezelésnek. Létezik még egy nagyobb műtét (vitrectomia) , amely során egész egyszerűen eltávolítjuk az üvegtestet és speciális folyadékkal töltjük fel a szemgolyó belsejét. Azt gondolom, hogy ez a módszer olyan ,mintha ágyúval lőnénk verébre. A tanácsom az, hogy kb évente kontrollálják ezt az állapotot, lehetőleg pupillatágításban esetleg UH vizsgálattal, és már látáspanaszokat is okoz akkor lépjenek tovább.

Remélem, hogy segítettem.

Kérdés: 2022. október 18., 16:01; Megválaszolva: 2022. október 19., 12:28
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Üvegtesti homályok
Szemprobléa
A Feleségem nevében: Szemem előtt fekete pontok kavarodnak, akkor is ha behunyom a szemem, korábban bal szem bal sarkában 3-4 napig fényes villogások...
Piros szemek ami hónapok óta fennáll...
Tisztelt Doktor Úr! ~2 hónappal ezelőtt magas vérnyomással diagnosztizáltak ami nagyjából 1 hét után elmúlt miután béta blokkolót szedtem...
Üvegtesti homályok
Tisztelt Doktor úr! 41 éves nő vagyok. 1 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra fekete úszkáló foltot láttam a bal...
Gyermek kötőhártya gyulladás
Tisztelt Dr.Úr! Decemberben az ünnepek alatt az egész család felső légúti vírusos megbetegedésen esett át. Kisfiamnak aki 5 éves mindkét...