Üvegtesti homályok

Üdvözlöm! Augusztus 19. én vettem észre jelentősebben egy átlátszó úszó foltot azóta megvannak és sajnos napközben engem zavarnak mert nem szoktam hozzá, hogy ilyeneket látni kell, napsütésben vagy világos helyeken mindig látom őket ahogy mozgatom a szememet, van amikor többet van amikor kevesebbet. Átlátszóak és egyáltalán nem akadályoznak a látásban csak zavar, hogy mégis itt vannak főleg azért mert eddig sose tapasztaltam ilyet. Valahol azt olvastam, hogy valami levállik az öregedés folyamán a szemnek a hártyájáról és azoknak a végeredménye ez, de úgy hallottam ezek eltünnek egy idővel vagy mert az agy ignorálja vagy mert összébb mennek. Szemész orvos látta azt mondta ne foglalkozzak vele más szemproblémám nincs, szemüveget nem hordok. Azt szeretném megtudni, hogy tényleg elmúlnak-e idővel, ha igen az kb mennyi idő átlagosan? Nem szeretnék vele lézeres kezelésre meg semmilyen kezelésre fordulni velük hiszen a szem az egyik legérzékenyebb de nem tudom elképzelni az egész életem ezekkel az úszkáló foltokkal.

Dr. Cserháti Zoltán válasza úszkáló üvegtesti homályok témában

Kedves Uram!

Az Ön által említett panaszokat valószínűen az ún. úszkáló üvegtesti homályok okozzák. A szem belsejében lévő kissé kocsonyás anyagban, az üvegtestben különböző biokémiai folyamatok miatt alakulnak ki ezek az úszkáló homályok, melyek elég zavaróak lehetnek. Fontos, hogy az Ön által említett hátsó üvegtesti határhártya leválást kissé elkülönítsük. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a retina felszínéről (az ideghártyáról) részben vagy teljesen leválik az üvegtest, vagyis olyan mintha kissé "összeesne". Ez gyakrabban fordul elő rövidlátóknál, cukorbetegeknél illetve idősebbeknél. Ennek diagnosztizálására pupillatágításos szemfenékvizsgálar, esetleg szemészeti ultrahang vizsgálat javasolt. Az úszkáló üvegtesti homályok kezelésével kapcsolatban annyit említenék meg, hogy személy szerint én sem javasolnám azt a típusú lézerkezelést, amellyel ezeket a homályokat "szét lehet lőni". Nem kevés kockázattal jár egy ilyen kezelés. Azt tapasztalom a gyakorlatban, hogy egy idő után (6-12 hónap) egyszerűen hozzászoknak az emberek ezeket az úszkáló jelenségekhez és nem zavarja őket a mindennapokban.

Remélem segítettem,

Kérdés: 2022. szeptember 08., 16:55 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 12., 22:35
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Opac in corp vitr. ls. kezelése
Címben megadott diagnózist kaptam. Eléggé zavaró fix folt akadályoz a látásban, különösképpen monitor előtt dolgozáskor. A szemész azt mondta...
Szemprobléa
A Feleségem nevében: Szemem előtt fekete pontok kavarodnak, akkor is ha behunyom a szemem, korábban bal szem bal sarkában 3-4 napig fényes villogások...
Üvegtest leválás
Tisztelt Doktor úr! Szemészeti vizsgálaton vettem részt 2022 nov.10-én, fekete úszó pontok látása miatt, mely mindkét szememet érinti....
Mit jelent ez a mondat?
Tisztelt doktor úr! Lézeres szem műtétem lesz hamarosan és az elővizsgálati papíron van egy bekezdés amit nem értek, ugye a jobb szememnek tényleg...
Pupilla diferencia
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel keresném meg,hogy pár napja véletlen vettem észre,hogy az egyik pupillám tágabb mint a másik,azonos...