Gyermek szembetegség (árpára hasonlító)

T.Doktor Úr! Lányom 4 éves. Mindkét szemén a felső szemhéjon árpa jellegű gyulladás alakult ki több,mint 8 hónapja. Gennyes volt, az egyik ürült is. Tobrex, Tobradex nem vált be, meg rosszabb lett tőle.Két szemész látta egyik árpát állapított meg,műteni akarták, ezzel vártunk inkább.Másik orvos véleménye szerint nem árpa, mirigyek gyulladása vagy allergiás reakció. Azóta lett egy belső "árpa" is, az ürült is. Majd a belső mellett közvetlen látszik egy újabb csomó. Elég nagy duzzanat, enyhe nyomásra fáj neki. Ezeket fotóztam is. Jelenleg Ocutears cseppet használunk, nem sok sikerrel. A két felső szemhéjon külső gyulladások voltak, szemből nézve a bal alsó szemhéjon pedig belső gyulladást látunk. Az egyik egyédtelműen befelé ürült. Ezt sűrűn takarítottuk, de enyhe kötőhártyagyulladás kísérte az ürülést, amire számítottunk is. Kicsit tanácstalanok vagyunk, mivel a két külsőből kiindulva nem akar elmúlni, időközönként újra begyullad. Továbbá esztétikailag is zavaró. Mindenképp az okát szeretnénk kideríteni a "betegségnek", ebben kérnénk a Doktor Úr segítségét. Annyi érdemi információnk van,hogy három hónapos korában tejérzékenységre utaló tüneteket tapasztaltunk, tej elhagyására ezek megszűntek. 2021 szeptemberben teljes vérkép, monocyta érték volt magas, illetve kértünk tejfehérjére,immunilógiára szűrést. Az akkori megállapítás alapján laktóz intoleráns. Laktózmentes tejterméket fogyaszt, itthon. Óvodában, viszont kap tejterméket. Amiatt jelzem,mivel nem tudom lehet-e ősszefüggés a szembetegség az előbb említett között. Uszodába rendszeresen járt, viszont az orvos utasítására jelenleg nem jár, azóta jött ki a két alsó szemhéjon a gyulladás, így azt talán nem kötném a betegséghez. A tünetekről 3 db fotó készült, ezeket emailben eltudom küldeni.

Dr. Cserháti Zoltán válasza árpa témában

Kedves Hölgyem!

Az Ocutears a jelenlegi állapotban teljesen felesleges, mivel itt a szemhéjak gyulladása okozza a problémát, nem pedig a száraz szem. Sajnos, a képeket nem tudtam megnézni, de ilyen esetekben valóban nem javasolt az úszás. Az árpára jellemző, hogy akinek volt egyszer ilyen problémája, annak még a jövőben lesz is. Az alapvető kézhigiéniai szabályokat szükséges betartani, de ezen kívül Önök és a gyermek nem tud többet tenni, valószínűleg hajlama van az ilyen típusú szemhéjbetegségekre. A tapasztalat alapján elmondható, hogy érdemes cukorbetegség irányába elindulni, mert gyermekek esetében a nagyon gyakori árpa ennek az előjele lehet. Én a Floxal, ill. Tobradex kenőcs használatát javasolom, de javasolnék egy nagyobb gyermekszemészeti centrumban is egy vizsgálatot (pl. egyetemi klinika).

Remélem segítettem!

Kérdés: 2022. május 16., 17:41; Megválaszolva: 2022. május 23., 21:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Árpaműtét után
Tisztelt Doktor Úr! A szememen post covid tünetként jégárpa (bal felső szemhéj) és ciszta volt, amiket tegnap ambuláns műtéttel eltávolítottak. A...
Fehér pötty a vízvonalon
Több jégárpa egyszerre, rövid idő...
Tisztelt doktor úr, nem régiben, körülbelül másfél, maximum két hónappal ezelőtt fedeztem fel a bal felső szemhéjamon két apró, bőrszínű...
Jégárpa műtét utáni gyógyulás
Üdvözlöm Doktor Úr. Az lenne a kérdésem , hogy 10.15-én volt egy ambuláns jégárpa eltávolításom a bal alsó szemhéjamnál . A műtét után le...
Jégárpa, árpavagy daganat?
Január végén szúró érzés volt a bal szemeben, pár nap múlva árpa alakult ki. Kamilláztam, kentem septosyl kenőccsel, de nem javult. Pár hét...