Krónikus szemárpa

Tisztelt Dr. Úr/Nő! 10 éves kisfiammal kapcsolatos a kérdésem. Néhány évvel ezelőtt szemárpa jött ki rajta. Amit megfelelő kezeléssel sikeresen kikúráltunk. Azóta azonban szinte állandó jelleggel előjön újra és újra a szemárpa. Jelenleg a bal szeméről épp hogy elmúlt a jobbon is kijött és már kettő is van rajta. Egy szemészorvos azt mondta allergiás eredetű. Ciloxan mindig van készenlétben. Mivel azonban évek óta ezzel küdünk nem nyugtat meg az allergiás szemárpa diagnózisa. Kérdéseim: biztosan ez okozhatja? Milyen okai lehetnek még ennek a krónikus szemárpának? Nem káros-e, hogy rengetegszer kell a szemcseppet használni? Általában tanácsot szeretnék kérni ezzel a gonddal és esetleges okaival, megelőzésével, kezelésével kapcsolatban. A gyereknek allergiavizsgálaton különösebb érzékenység nem volt kimutatható. Asztmás, de nem fullad, sokat javult. Állandó gyógyszert sem szed erre. Egyéb egészségügyi problémáról nincs tudomásom. Vitaminokkal sem tömöm, bár zöldség-gyümölcs nem nagyon kedvence. Immunerősítés segíthetne a gondon? Tanácstalan vagyok. Mellékelten küldök egy képet. Ez régebben készült, néha ettől sokkal pirosabb és duzzadtabb. Alsó-felső szemhéjjon is egyaránt rendszeresen kijön mindkét szemen. Válaszukat nagyon köszönöm előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza a árpa témában

Tisztelt Kérdező! A rendszeresen megjelenő árpa oka lehet korrigálatlan dioptria hiba, alkati eltérés, ritkán cukorbetegség. Szemészeti/gyermekszemészeti szakvizsgálat az első okot kizárhatja. Az alkati eltérés lehet a mirigyek szűkebb kivezető csöve vagy a faggyú sűrűsége, ami nem tud kiürülni. Ebben az esetben javasolt meleg borogatás, utána enyhe szemhéj masszirozás. Ha erősebben piros gyulladt a szemhéj szóbajön szájon át antibiotikum kezelés is. A cukorbetegséget laborvizsgálattal lehet kizárni. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. május 14., 20:30; Megválaszolva: 2014. május 18., 20:21
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?