Szem szárazság

Üdv! Nekem Conj.Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4 hónapja cseppegtetek? jobbnak érzem! Illetve ha újra előjön a panasz könnycsatorna átfecskendezés indokolt lehet e! ? Köszönöm!

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem témában

Kedves Uram!

A keratoconkjunctivitis sicca-ról vagyis a száraz szemről a Webbeteg oldalon bőségesen olvashat. Ez egy olyan krónikus betegség, amely a szemfelszínt érinti és a terápia részét képezik az ún. műkönnyek vagy az Ön esetében műkönny zselék. (Ez utóbbiak hosszabb távú hatást biztosítanak.) Ezeket érdemes minél tovább használni, vagyis akár évekig, hiszen a panaszok enyhülnek/megszűnnek a hatásukra és sokkal komfortosabb állapot érhető el a használatukkal. Amennyiben jobbnak érzi, akkor mindenképpen használja őket tovább. Nem feltétlenül szükséges könnycsatorna átfecskendezés, de ezt így nem tudom megmondani. Ha a panaszok újra jelentkeznek, akkor keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelést.

Remélem segítettem,

Kérdés: 2022. február 25., 13:34; Megválaszolva: 2022. február 26., 11:05
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szem szárazság, szemfájás
Fényérzékeny szem kellemetlenül...
Tisztelt Doktor Úr! A szemem egész nap annyira fényérzékeny, hogy kellemetlen nyitva tartani, még a szobai világítás is zavarja. Ujabban már az...
Mi a tünet éa kezelése
Szép napot kívánok! Évek óta nem igazi a szemem (nem egészséges) voltak jobb és rosszabb időszakok is. Általában nap végére 22: 00 óra felé...
Mi okozhatja ezt a tünetet?
Kedves Doktor Úr! Bár sjögren szindrómám van, kisebb szemszárazságon kívül elvagyok vele egyelőre és gyógyszert sem kell szednem. Napközben nem...
Szemviszketés
Tisztelt Doktornő.Édesapám már 4 hónapja szemved szemviszketéstől melyet erős könyezés kisér.Az alsó szemhélya leereszkedet és erősen száraz...