Fényérzékeny szem kellemetlenül szurkál

Tisztelt Doktor Úr! A szemem egész nap annyira fényérzékeny, hogy kellemetlen nyitva tartani, még a szobai világítás is zavarja. Ujabban már az autó vezetés is problémás. Diagnosztizált betegségem krónikus polyarthitis, amelyre methotrexátot szedek és ezzel a betegség már évek óta nem okoz panaszt. Az elmúlt években, megszaporodtak a szem panaszaim, amelyet a szemorvosok száraz szem szindrómaként kezeltek. Már többször előfordult a szaruhártya fekélyesedése, keratitis. Erre rendszerint antbiotikum és szteroid szemcseppet kaptam. A száraz szem kezelésére fél évig cic losporin szemcseppet is kaptam, de ez nem segített. 3 hete szemorvosom azt mondta, hogy lát a szaru hártyán régi hegeket, de nem lát akut problémát, ennek ellenére egy hete a fényérzékenység elviselhetetlenné vált. Eddig Ausztriában éltem, ott jártam szemorvoshoz, de mivel most már Magyarországon lakom, nincs kapcsolatom specialistával. Ausztriába kiutazni nagyon nehézkes ezért helyi megoldást keresek. Üdvözlettel.

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem témában

Kedves Hölgyem!

Levelét többször visszaolvasva arra gondoltam, hogy Önnek igazából nincs kérdése, hiszen tudja/tájékoztatták, hogy az alapbetegsége mellett a szemészeti panaszokat a száraz szem okozza, mely fenntart egy szemfelszíni gyulladást. Rendkívül nehéz ilyen helyzetben mit mondani, hiszen nem tudom megmondani, hogy mi szünteti meg a fényérzékenységet, de az biztos, hogy a következőket javasolom: mindenképpen napi 5-6x alkalommal tartósítószermentes műkönny, éjszakára műkönny zselé, valamint napi 2x szempéjtoalett/szemhéjhigiénia elvégzése. Személyes tapasztalatom is, hogy ilyen helyzetekben lehet és kell adni valamilyen szteroid szemcseppet is, ún. fenntartó dózisban, szigorú szakorvosi felügyelet mellett, mert ha 2-3 naponta 1x csepp szteroiddal (pl flourometholone) megszűnnek/elviselhetővé válnak a panaszok, akkor miért ne. Természetesen vannak hosszútávú mellékhatásai a szteroidnak, és ha ezek jelentkeznek, akkor nincs mit tenni, de véleményem szerint megéri a próbát. Azt javasolnám, hogy egy nagyobb szemészeti centrum szaruhártya/szemfelszíni betegségek ambulanciáját válassza, ahol rendelkezésre áll a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember gárda. Mondom ezt azért, mert Ön is említette, hogy korábban volt már szaruhártya fekély és keratitis is.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. december 04., 21:30; Megválaszolva: 2021. december 18., 21:22
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szem szárazság
Üdv! Nekem Conj.Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4...
Szem szárazság, szemfájás
Mi a tünet éa kezelése
Szép napot kívánok! Évek óta nem igazi a szemem (nem egészséges) voltak jobb és rosszabb időszakok is. Általában nap végére 22: 00 óra felé...
Mi okozhatja ezt a tünetet?
Kedves Doktor Úr! Bár sjögren szindrómám van, kisebb szemszárazságon kívül elvagyok vele egyelőre és gyógyszert sem kell szednem. Napközben nem...
Szemviszketés
Tisztelt Doktornő.Édesapám már 4 hónapja szemved szemviszketéstől melyet erős könyezés kisér.Az alsó szemhélya leereszkedet és erősen száraz...