Szem és szemkörnyéki érzékenység

Üdvözletem voltam egy másik szemésznél alaposan megvizsgált és kiderült hogy kötőhártya gyulladásom van. Továbbá a doktornő azt állapította meg hogy a faggyú megvan kötődve a felső szemhéjamnál. Állandóan könnyezik a szemem. Elvan dugulva a könnyelvezető csarnok. Javaslatra használom a relaxem melegíthető szemmaszkot kb. egy hónapot javasolt a doktornő ettől elvileg megindul majd a faggyútermelés és eltud majd folyni a könnyem. A korábbi témával kapcsolatosan szeretnék kérdezni: a durva szemkörnyéki dörzsöléstől sajnos szemmel látható elváltozás van a szememnél illetve szemkörnyékén ami nemcsak esztétikailag zavaró mert gyakorlatilag a levegőre érzékeny egészen a szemöldökömig. Illetve a szemsarkoknál szoktam érezni duzzanatot bal szem sarka kimondottan eres. Néha viszketni is szokott a szemkörnyék leginkább a halánték felé. Elképzelhető hogy a zsírszövet, kötőszövet is sérülhetett? Amennyiben igen szemsebész tud műteni ilyen elváltozást?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza Meibom mirigy diszfunkció, száraz szem témában

Kedves Uram!

Megpróbálom összefoglalni azt, amit szerintem a Kolléga tanácsolt. Szemészeti panaszai mögött valószínűleg Meibom-mirigy diszfunkcionális áll, amely száraz szem betegséget okoz Önnél. Ezek a mirigyek az alsó és a felső szemhéjban vannak és ún. meibumot termelnek, amelynek egyik fő feladata, hogy "lezárja" a könnyfilmet, így megakadályozva, hogy az elpárologjon. Így javítja a könnyfilm minőségét. Ennek a lipides, "zsíros" jellegű meibumnak a termelését szokták elősegíteni szemhéj higiénia/toilette elvégzésével, melynek fő részei: a szemhéjak tisztán tartása, melegítése (pl. Relaxem szemmaszk) és masszírozása. Amennyiben hosszú távon alkalmazzuk ezt és mellé lipidtartalmú műkönnyet is használunk, javul a könnyfilm minősége, a száraz szem betegség elfogadhatóbbá válhat és az Ön által említett panaszok elmúlhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a száraz szem betegség kezelése nem a leggegyszerűbb feladatok közé tartozik, kitartást igényel az Ön részéről. Az Ön által említett érzékenység valószínűleg a száraz szem betegségre vezethető vissza. Nem valószínű, hogy a zsírszövet, kötőszövet sérült a dörzsöléstől, ilyen esetben nem kell szemsebészekhez fordulni.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. augusztus 10., 18:47; Megválaszolva: 2021. augusztus 25., 22:04
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szem és szemkörnyéki érzékenység
Üdvözletem! Január környékén durván kidörzsöltem a szememet illetve környékét szemöldököm is érzékeny de a legzavaróbb hogy nagyon vékony a...
Szem probléma, Csipásodás
Körülbelül 3éve jelentkezett elöször a probléma , csak a bal oldali szememnél,hogy fáradt volt, fájt, sokat dörzsöltem, illetve egész nap...
Egyik szemre homályos/kettőslátás
Jó estét kívánok. Panaszomról szeretnék kérdezni. 33éves nő vagyok,3 gyerekes anya, (ebből két császsármetszésel szült) szemüveges...
Időnként fehér foltokat látok
A problémám az lenne, hogy másfél hónapja időnként 2-3 naponta spontán fehér foltot látok a jobb szememmel, ami nem nagy kiterjedésű, és...
kontaklencse túlhordás
Tisztelt Doktor Úr! Középiskolás éveim alatt sajnos nem hordtam túl felelősségteljesen kontaktlencséimet. Rendszeresen túlhordtam, nem megfelelő...