Mennyire lehet komoly baj?

Kedves Doktor Úr, Az előzményeimből kiemelendő, hogy kétoldali szürehályoggal születtem. A jobb szememen volt súlyosabb a hályos, azt gyermekkoromban meg is operálták, de sajnos nagyon késő, 8 évesen, így az a szem tompalátó lett, 0,1 körüli visussal. A bal szemem, amivel "látok", tanulok, dolgozom, 0,4 körüli visussal. Egyszer-kétszer felmerült aműtét gondolata, de nem történt meg, mondván, hgy mivel ezzel látok, ez egy kockázatos dolog, mert mivan, ha a műtét során történik valami... Az előzmények közül még talán fontos, hogy 4 éve Hashimoto pajszmirigygyulladást diagnosztizáltak nálam, ami miatt Letroxot szedek. Családunkban az öcsémnél romló látás miatt n. opticus atrófiát írtak le, de ennek hátterere még nem tiszta. (MR negatív, a kiviszgálása covid miatt félbe maradt, és a családban nincs öröklődő látászavar) . A mostani panaszaim először augusztusban jelentkeztek néhány hétre: fája a bal szemem, zavarta a fény, mindig úgy éreztem, pihentetni kell, ráadásul mintha rosszabbul is láttam volna. Akkor voltam szemészeti rendelésen, változatlan visus, érdemi szemfenéki eltérés nem volt (főleg az miatt szorongtam, nehogy nekem is valami hasonló gond legyen, mint az öcsémnél, akinek a romló látás hátterében talált papilla decoloratio miatt indult el a kutatás.) Az időnként már akkor megjelenő kettős képre azt mondták, hogy biztosan másképp töri a fényt a két szemem (valóban gyermekkorom óta kcisit kancsal vagyok.) Most 3 hónapig e volt állva a nyakam, ami miatt voltam neurológusnál, aki nem talált semmi aggódnivalót, izomlazítót írt fel. Két éve vizsgadrukk mellett jelentkező mindenféle tünetek miatt volt koponya MR-em, ami negatív volt. Most 3 hete megint fááj a bal szemem: főleg estére fájdul meg, ráadásul a fejem is sokat fáj, látásom időnként homályos, időnként - ha közelre nézek akkor jelenik meg kettős kép. Másfél hét múlva megyek szemészetre. A szemfájás Alopyrinre enyhül, ill. műkönnyet is elkezdtem használni, mert a fájdalom főle a pislogás végén nyilall kicsit be, egy de egy idő után folyamatos. A szemnyomásom nem volt magasabb. Magasvérnyomásom és cukoretegségem nincs. Olvastam, hogy a pajzsmirigy is tud ilyen panaszokat okozni, ráadásul bevallom, egész nap az okostelefon és számítógép előtt ülök. Csak egyre nehezebben dolgozom, mert egyrészt félek, hogy a maradék látásommal is történik valami, másrészt a fej/szemfájásom is zavar egy idő után. Augusztusban spontán elmúltak a tünetek. Most viszont ettől nem tudok nyugodt lenni. Lehet valami komolyab baj? Másik, hogy felmerült ismét a szürkehályog műtét szükségessége: egyrészt kiköltöztünk vidékre, és korábban azt mondtk, hogy ha jól sikerülne, akkor jogosítványom is lehetne, ami jelentősen könnyítene az életemen. Másrészt családalapítás előtt állunk, ami miatt ugyancsak hasznos lenne. Kicsit vívódom a két véglet közt: hogy a szürkehályog műtét miatt esetleg jobb látás, vagy a mostani panaszok alapján valami lappangó nagy baj is jön még, ami derékbatöri az életemet és a látásomat közt lavírozok. Mit goondol? A "kütyüzés", illetve pajzsmirigyprobléma a 3 hónappal ezelőtti negatív szeméyzseti lelet birtokában elegendő magyarázat a panaszaimra? Mit gondol a felnőttkorban elvégzett veleszületett szürkehályog műtéttől milyen eredményt várhatok? Esetleg segíthet a munkavégzésben a képernyőhöz szemüveg viselése? 3-4 dpt 0,1-et hoz a visusomon, azt mondta a szemész, hogy ezért nem érdemes. Esetleg képernyőhöz vannak ilyen szemüvegek, amik védik a szemet. Hasznosak ezek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza veleszületett szürkehályog, műtét, tompalátás témában

Kedves Hölgyem!

Mindenek előtt szeretném az elején leszögezni, hogy rendkívül nehéz kérdéseket tett fel, megpróbálok mindegyikre válaszolni, de kérem fogadja el, hogy az első tanácsom az, hogy a legjobb döntés, ha egy olyan kollégát keres meg személyesen ebben az ügyben, akinek nagy tapasztalata van a veleszületett szürkehályog kezelésében. (Azt javasolom, hogy oda menjen, ahol a jobb szem műtétjét végezték vagy ha tanácsolhatok ilyet, akkor a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján vannak kollégák, akiknek nagyobb tapasztalata van ezen a téren.)

Az elején írta, hogy a jobb szem, mivel későn került sor a műtétre tompalátó lett, azonban tudnia kell, hogy mivel a bal szemén sem tökéletes a látása a szürkehályog miatt, ezért 34 évesen a műtétet követően sem várnék "jelentős" látásjavulást. Ebben a helyzetben kérdéses, hogy ez a szem mennyire "tompalátó", vagyis, hogy a műtét után nem marad-e ugyanennyi a látóélesség. Tudom, hogy ez a fő kérdése, de sajnos ebben nincs tapasztalatom. Nagyon nehéz ilyen helyzetben döntést hozni a műtéttel kapcsolatban, hiszen "egy ép szemről" beszélünk és minden műtétnek van kockázata, vagyis ha történik valami műtét közben, akkor nehezebb helyzetbe kerülünk, mint előtte.

A fejfájás, ill. szemfájdalommal kapcsolatban annyit mondanék, hogy ha fájdalomcsillapítóra múlik, akkor nem valószínű, hogy szemészeti eredetű a probléma. A fejfájás (esetleg migrén) következtében előfordulnak látászavarok, ilyenkor neurológiai vizsgálat javasolt. A sok monitorhasználat miatt helyes döntés mkönnyet használni.

A szemüveg kérdéskörében annyit fontos tudni, hogy a két szem közötti dioptriakülönbségre oda kell figyelni, vagyis, ha a jobb szeme előtt nincs dioptria, akkor a másikon nem tanácsos 3 dioptriánál többet használni, mert az már túl nagy különbség az agy részére. Véleményem szerint a lehető legjobb korrekciót érdemes viselni. Igen, a különböző rétegek tudnak javítani a monitor előtti munkavégzés során a komforton. (Kiemelendő, hogy multifokális, progresszív, munkaszemüveg, stb. az Ön esetében azért kérdéses, mert kancsalság és tompalátóság is fennáll.) Egyszerűbben fogalmazva én úgy tanultam, hogy ha gyermekkorban megfelelően kikorrigáljuk a szemet, akkor felnőtt korra "jobb" látás őrizhető meg. Én átgondolnám a szemüveget, de ebben is egy tapasztaltabb szemész, nem pedig optikus kollégát kérdeznék meg.

A kettősképpel kapcsolatban annyit, hogy ha kancsalság is van, akkor ez előfordul. Ilyenkor szokták megkérdezni, hogy a kancsalságellenes műtét javít-e a helyzeten, de ehhez is nagy tapasztalattal rendelkező gyermekszemész/orthoptikai szakembert érdemes megkeresni.

Nem gondolnám, hogy a panaszokat pajzsmirigybetegsége okozná.

A veleszületett szürkehályog egy nehéz területe a szemészetnek, alapvető tény, hogy csak nagyobb centrumokban foglalkoznak ilyen betegekkel és lehetőség szerint - sok mindent mérlegelve - minél fiatalabb, akár csecsemőkorban érdemes megoperálni a szemet.

Remélem tudtan segíteni.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. január 15., 12:40; Megválaszolva: 2021. január 15., 20:26
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok