Ingadozó hangulat, illetve pszichológus tb támogatással - elérhető-e ilyen formában?

Tisztelt Doktor nő! Nem vagyok szenvedélybeteg, nem cigizek, nem iszom alkhololt kórós mennyiségben viszont sokszor érzem úgy, hogy túl sokat aggodalmaskodok, szokat szoktam agyalni a céljaimon amik előrébbvisznek, de sajnos sokat gondolkozom azokon régi vagy jelenlegi sérelmeken amik mondjuk általános vagy középiskolában történtek, hogy emiatt néha borús hangulatba kerülök. Nehezen tudok nyitni az emberek felé, nehezen tudok megszólalni néha, vagy nem találok az emberekkel témát és emiatt vannak akik önzőnek, vagy befeléfordulónak/magánakvalónak lát. Az tény hogy visszahuzodó típus vagyok, ha valaki megnyilik Nekem már én is könnyebben érzem magam, de sokszor érzem magam feszültnek bizonyos helyzetkeben. Sokszor van az, hogy nem merem kinyitni a számat, mert valaki bánt vagy rosszat akar Nekem hanem inkább eltűröm pedig lehet jobban ki kellene. Kimondottan sosem mondom magamnak azt hogy félek az emberektől, pontosabban a reakciójuktól, de lehet erről van szó. ha leszidnak és jogos is, azt tudomásul veszem, viszont valamiért a szívemre veszem a dolgokat és ezek miatt szomorú vagyok órákig vagy akár pr napig is. Barátaimmal néha megosztom a problémáimat, de általában nem tudnak segíteni, inkább csak meghallgatnak, vagy konkrétan meg is mondták páran, hogy menjek el egy pszichológushoz. Őszintén szólva nincs sok barátom talán csak kettő akit igazinak is mondanék, sosem tudtam több, de igaz barátot szerezni, mert mindenki kicsit túl komolynak tart. Legalábbis ez az amit eltudok képzelni. Magam részéről én nem érzem, azt hogy nekem valami komoly lelki problémám lenne, de ugye az élet nehéz, főként az én gyerekkorom az iskola amit már mondtam és még más miatt se volt nagyon egyszerű. Igyekszek pozotív lenni, de vannak olyan lelki dolgok amik úgyérzem blokkolnak abban, hogy kibontakozzak. Remélem nem baj, hogy ezt a kis történetet Önnel megosztottam, és remélem nem nagyon ugráltam a témák között csak szerettem volna, hogy lássa mi zajlódik bennem, és a napokban felmerült, hogy elmennék beszélni egy pszichológussal vagy pszihiáterrel, hogy mit lehet ezzel csinálni. Szeretem magamból kibeszélni a dolgokat, úgy érzem az jót tesz, meg ha pakok tanácsot mit hogyan kellene csinálni, vagy mire figyeljek. Nagyjából ilyen témákról beszélnék egy szakemberrel, csak nem tudom Ők vagy akár Ön mint pszihiáter foglalkozik-e ilyen témákkal is, nem csak komolyabb lelki vagy neurológiai betegség esetén. Pszichológus magánrendeléseket már sűrűn találtam, de nem tudom hogy TB támogatott ellátásban is van pszichológus, és ők hol találhatóak meg, ha van ilyen? Illetve jogosult-e leheták rá? A pszihiáter és pszihológus között mik a különbségek, miben segít az egyik, miben a másik? Ezzel nem vagyok tisztában. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Egyik kérdezője

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza a témában

Tisztelt Kérdező, Jogosnak és indokoltnak tartom az igényt, hogy felkeressen egy pszichológus, vagy pszichiáter kollégát. Az állami egészségügyön belül területi Ideggondozóban, Mentálhigiénés Központban, illetve a területi Pszichiátriai osztály keretein belül találhat ilyet. A pszichiáter orvos, a pszichológus bölcsész. A pszichiáter írhat gyógyszert, a pszichológus végezhet teszteket. Pszichoterápiát mindkét szakma képviselője végezhet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. december 31., 12:54; Megválaszolva: 2021. január 01., 20:04
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?
Van okom ettől tartani?