Távollátás kinőhető vagy romolhat-e

16 éves vagyok. Van egy kisebb fénytörési hibám, hypermetropia. Olvastam az interneten a témáról. Mindenhol az van írva, hogy a távollátás kinőhető., De nem találtam választ arra, hogy romlani is tud-e. (a szemem +1, 5 mindkét oldalon, nincs cylinder, kancsalságom sem) Kisiskolás koromban kaptam meg az első szemüvegemet. Akkor még csk 0, 5 volt szintén plusz. Azóta romlott a szemem, nem pedig javult. és nem tudom, mitől lehetséges ez. Legutóbb egy éve voltam szemészeten, ahol megkaptam a mostani másfeles szemüvegemet., De a szemész megemlítette, hogy hamarosan (kb. rá fél év) menjek vissza kontrollra, mert romolhat a látásom fél, akár egy dioptriát is. Én nem mentem el, de észrevettem, hogy napiszinten fáj a fejem, a szemem környékén, és amikor sokat olvasok, összefolynak a betűk. ezek szerint a szemész gondolata beigazolódott. Mitől romolhat a látásom? Lehet valami betegség a háttérben, vagy ez genetikától függ, hogy javul vagy romlik a látása egy hypermetrop-nak? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Hangyál Éva válasza hypermetropia témában

Tisztelt Kérdező! A hypermetropia, vagy túllátás valóban kinőhető, de ehhez a szemgolyónak megfelelő méretűre kell változnia. A növekedés teljesen egyéni, mint a testmagasság, a cipő méret stb. Amennyiben egy hypermetropiás szem nem nő megfelelő méretre, egyre kevésbé tudja a hibát kijavítani (fókuszálni), ezért a korrekciót kissé emelni kell. Genetikai az eltérés, mert minden alkati paramétert az elődöktől öröklünk és ez nem betegség, mint a testalkat sem az. Minden életkorban a szemet segítő megfelelő szemüveget/kontaktlencsét szükséges viselni. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2015. február 23.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

DIOPTRIA VÁLTOZÁS
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti kontrollon jártam nem régen. Gyermekkorom óta szemüveget hordok. Az előző szemüvegem dioptriái: joBB SPH +2 , CYL +1 AX 60 bAL:...
Ambuláns kezelőlap
jó napot! nemrég voltam szemészeten, és a leleten ez állt: státusz: Rfr mko mk tengelyben humapent tágítás után: +2.0 +2.0 Autorefr, u. V: +2.0 D = 1.0 +2.0...
Hypermetropia
Nagyon szépen köszönöm a válaszát! A státusz alatt csak a feljebbiek szerepelnek. Viszont van egy kicsi papír, amin még vannak ilyen adatok. VD: 12.0...
Hypermetropia
Kedves doktornő! A szakorvosi leletemre a következőket írták. refr + 0.25 +0.25 cyl 113* + 0.50 +0.50 cyl 38* V 0.7 +1.0 +0.5 +0.5 cyl 35* =1.0 / 60 Én...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?