• Mi okozhatja ezt a tünetet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Bár sjögren szindrómám van, kisebb szemszárazságon kívül elvagyok vele egyelőre és gyógyszert sem kell szednem. Napközben nem is érzem nagyon száraznak a szemeimet, inkább hajnalra szárad ki annyira, hogy nagyon jól esik a szemcsepp. Többször cseppentek naponta, hogy sose legyen kiszáradva. Nemrég viszont tapasztaltam egy kellemetlen tünetet, a jobb szemem jobb oldalán 1-2 percig olyan érzésem volt, mintha egy vízesés mögül néznék ki, míg a "belső oldalával" hibátlanul láttam. Nem volt látótér kiesésem csak szóval mintha a jobb szemlencse jobb oldalán lett volna valami vízfüggöny, de nem volt semmi a szememben és nem is látszott rajta semmi. Fájdalom, gyulladás, viszketés, vörösség nem volt. Előtte egy két órával egy kis Corneregel szemgélt használtam, ezt csak néha szoktam a tartósító miatt, amúgy kizárólag tartósítószer mentes szemcseppeket használok. Utánaolvastam és nagyon megijedtem, hogy ez szürkehályog tünet is lehet. Amúgy ősszel voltam szemésznél a sjögren miatt, teljesen rendben volt a szemem, szemüveges sem vagyok. A látásom max akkor homályosabb picit rövid időkre amikor felugrik a vérnyomás, de ezt az érzést amit leírtam eddig nem tapasztaltam. Ön szerint okozhatja ezt valami ártatlan dolog, pl egy vérnyomás kiugrás vagy ilyesmi vagy ez feltétlenül valami komoly dolog tünete? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel.

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a száraz szem, Sjögren szindróma, homályos látás témában

        Kedves Hölgyem! Első gondolatom az, hogy a Corneregel miatt látott homályosan. Ez egy szemkenőcs/szemgél és anyagából kifolyólag hosszabb idő míg felszívódik teljesen. Ez okozhatta a panaszokat. Alapvetően, ha valakinek száraz a szeme (lásd Sjögren-szindrómában gyakoribb probléma), akkor a könnyfilm minősége és mennyisége is romlik. Ez ugyanúgy magyarázhatja a "homályos látást". Az Ön korában nem gyakori a szürkehályog, de azért előfordul, persze sokkal ritkábban, mint mondjuk 75 éves korban. Első körben - tekintettel arra, hogy volt szemészeti vizsgálat - azt javaslom, hogy használja tovább a műkönnyet napközben. Esténként, lefekvés előtt mehet a Corneregel vagy hasonló "műkönnyzselé", és reggel alapos arcmosást követően rögtön műkönny. Remélem segítettem!


        Kérdés: 2020. április 09., 20:29; Megválaszolva: 2020. április 10., 15:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Ur! 13 éves korom óta minden nap folyamatosan úszkáló homályokat látok, hol feketéket, hol átlátszókat, nagyon sokat. Akkor azt mondták (ez 18 éve volt), hogy valószínűleg vékony a szaruhártyám (ezt akkor nem emlékszem, hogy...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 31 éves nő vagyok 2016ban egyik pillanatról a másikra üvegtesti homályokat észleltem mindkét szememben. Nagyon megijedtem,akkoriban pánikrohamaim is voltak és idegileg nagyon megterhelő időszakon mentem keresztül.El is...
        Jó napot! Kb. 1,5 hete vettem észre, hogy a bal alsó szemhéjam belső felén egy apró fehér hólyag van. Nem fáj, nem viszket. Kívülről nem látható semmi, érezni is csak épphogy lehet. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet ez, menjek-e vele...
        Tisztelt Szemészeti rezidnes! Érdeklődnék hogy, 7 éves koromban kezdődött izomtapadás 3x operáltak vele, 2 évvel ezelőtt volt az utolsó műtétem.Fájdogált mindig is a szemem de 3 napja folyamatos erős fájdalmat érzek. Megvoltam fázva az...
        Üdvözletem! Azt szeretném megtudni, hogy ajanlott-e elektromos borotva használata -10 dioptria feletti látásnál. A kérdés oka: A rezgésekről azt hallottam, hogy nem tesznek jót a rövidlátók szemének. A villanyborotvák magas rezgésszámon...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Egy ideje küzdök hol felbukkanó, hol eltűnő fehér kis pontokkal a szemem íriszének külső szélén. Általában egy, maximum kettő jelenik meg. Olyankor a szemem fehérje is gyulladt, piros, a hajszálerek...
        TISZTELT dOKTOR ÚR! Következő lenne a problémám. Előzményként annyit el kell mondanom, hogy 3 éve, illetve tavaly is 3 hétre egyszer csak a semmiből szinte teljesen elment a látásom a bal szememre, 85 %ban csak kisebb nagyobb szürke köröket...
        Tisztelt Dr Úr. A tegnapi nap folyamán történt velem, miközben számítógépeztem, mindkét szememmel olyan érzésem volt mintha a nap fénye vakítana az ablakon át. Abbahagytam a számítógépezést. A fura "érzés" nevezetesen hogy a szemeim...
        Reggeli sminkelés után szúró szemfájdalmam lett a bal szememben, azt gondoltam, hogy egy szempilla okozza. Sok csepegtetés és szemmosás után sem múlt el a fájdalom és időközben a pupillám is kitágult. A szúró érzet pislogáskor vagy bal...
        Tisztelt Doktor Úr! Az a történetem a kérdés előtt, hogy egy forró fémszikánk repült a szemembe kb másfél hónapja, amit 24 órán belül eltávolítottak, kaptam rá antibiotikumos cseppet. Rá egy hétre visszamentem, volt még benne némi fém...