• Érdemes lenne pupillatágításban is leméretni a szemem fénytörését 25 évesen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 25 éves Férfi vagyok. Márciusban elmentem a szemészetre, mert a jobb szememre homályosan láttam távolra. Sajnos meg mernék rá esküdni, hogy ez az egyik napról a másikra történt meg. A szemészeten az autórefraktométer (pupillatágítás nélkül) a jobb szememre -0,75 Dioptriát, a bal szememre -0,25--0,5?? dioptriát mért. A táblaolvasásnál a jobb szemem -0,5 dioptriával tudta végigolvasni, a bal szemem 0 dioptriával. Utána pupillatágításban vizsgálták a szemem réslámpával, + szemnyomást is mértek, DE pupillatágításban/sugárizombénításba NEM mérték le a szemem fénytörését autórefraktométerrel. Nyers visus értékek: Jobb szem: 0,5 bal szem: 1,0. Végül felírtak egy receptet (-0,5; 0) szemüvegre. Ezt a szemüveget el készítettem áprilisban. de sajnos borzalmasan kényelmetlen volt a szemüveg, ráadásul ferdén is állt rajtam, és olyan vastag volt a szára, hogy senki nem tudta volna meghajlítani. Megjegyzem eléggé fájt is benne a fejem, kb 5 napot hordtam. Nagyon elegem lett belőle, inkább lenyeltem némi vesztességként az árát. Májusban elmentem az Ofotértbe (az előzőt nem ott készítettem) új szemüveget készíttetni. Az ottani látásvizsgálaton az autórefraktométer a jobb szememre -1,25 Dioptriát, a bal szememre -0,5 Dioptriát mért. A próbakeretbe a jobb szememmel -0,75 dioptriával láttam jól a visus vetőtő által vetített képet, a bal szememmel -0,25 Dioptriával. Így az ottani optometrista -0,75; -0,25 szemüveget javasolt., mondtam neki rendben legyen az (nyers visus: Jobb 0,4 Bal 0,9). Május 21.-környékén elkészült a szemüvegem. Az első nap meg is örültem neki, hogy milyen jó kényelmes szemüveget kaptam, milyen jól látok vele, nem fáj tőle a fejem. De kb a 2.napon ettől is elkezdett fájni a fejem, igaz nem annyira mint az előző szemüvegtől. Sajnos azóta is szinte minden nap fáj tőle a fejem. Ráadásul távolba nézéskor (pl.: autóban ülve), gyakran ég tőle a jobb szemem. Érdekes, hogy közelre nézéskor nem. Más oldalon láttam, hogy azt szokták javasolni az orvosok hogy érdemes lenne PUPILLATÁGÍTÁSBAN lemérni a szem fénytörését (nos nekem eddig nem csináltak ilyet), és ez alapján állapítanák meg a dioptriát, amit állítólag kicsit nehezebb megszokni, de ez megoldást jelenthet. Más fórumokon meg azt olvastam hogy egy pár embernek az vált be amit az autórefraktométer kidobott (nagyobb dioptria), és nem pedig az amivel a próbakertbe elérték a 1,0 visus értéket. Mit javasol? Érdemes lenne pupillatágításban / sugárizombénításban is lemérni a szemem fénytörését?

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a látóélesség, szemüveg, myopia, hypermetropia témában

        Kedves Uram! Az Ön által említett dioptriák nem "nagy" dioptriák, azonban a látóélességben igenin számítanak. Vagyis, amennyiben -0.5Dsph-t "elfogad" a szeme, kényelmesebben lát (a táblán a legutolsó számot is), akkor javasolt annak viselése. Természetesen, ilyenkor enyhe fejfájás felléphet, míg meg nem szokja azt az adott dioptriát. A különböző autorefraktométerek - sajnos - sok esetben finom különbségeket tudnak mutatni/mérni, erre nem tudok mit mondani. A kiírt érték azonban mindig csak "segíti" a kollégákat (optikus, szemész), hogy milyen dioptriájú lencsét fogad el a beteg. Alapvetően a gyermekek látóélességét (diotria igényét) szoktuk pupillatágításban (ún. cicloplégiában) vizsgálni, azt gondolom, hogy az Ön esetében ez nem feltétlenül szükséges. Ha nagy különbségek vannak, azért megpróbálható, hiszen Ön is még fiatal, ezért lehet, hogy annyira akkomodál, hogy végül nem is szükséges a mínuszos szemüveg, hanem egy pluszos szemüvegre van szükséges. (Látens hypermetropia) Természetesen, ezt csak vizsgálattal tudjuk megerősíteni. Remélem segítettem,


        Kérdés: 2019. október 13., 15:55; Megválaszolva: 2019. október 14., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: